V og DF bakker op: Brug for nyt blod på Christiania

Venstre og Dansk Folkeparti glæder sig over, at Socialdemokraterne er indstillet på en normalisering af Christiania - men det skal i første omgang ske ved at tilbyde ejerboliger til ressourcestærke københavnere. SF, Enhedslisten og Konservative afviser planerne.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med de aldrende ungdomsoprøreres monopol på Christiania.

Fristaden skal lukkes op for byen, og der skal bygges almennyttige boliger på Christiania, som også skal have en gennemgående cykelsti og flere indgange.

Sådan lyder forslaget fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der i Berlingske slår til lyd for, at området, som blev besat af slumstormere i 1971, skal strømlines og blive en del af København.

Men forslaget får en blandet modtagelse blandt partierne i Københavns Borgerrepræsentation.

»Kedeligt« og »fantasiløst«, lyder reaktionen fra de Konservatives politiske leder, Rasmus Jarlov (K), der mener, at Christiania snarere skal lovliggøres end strømlines.

Og i Enhedslisten advarer partiets teknik- og miljøordfører, Morten Kabell (Ø), mod at »gennemtvinge kedelige gennemsnitskøbenhavnske løsninger«.

Kulturborgmester Pia Allerslev (V) glæder sig over, at Socialdemokraterne er klar til at normalisere Christiania, men synes ikke, at udspillet hænger sammen med et andet, højtprofileret ønske fra Socialdemokraterne om at legalisere hash.

»Jeg er forvirret på et højere plan. På den ene side vil han strømline Christiania, og på den anden side vil han legalisere hash. For mig lyder det modstridende, at man vil strømline og dermed have salg af stoffer væk fra Christiania, samtidig med at man vil give hashen fri,« siger Pia Allerslev.

Hun er dog enig med overborgmesteren i, at der skal tilføres nyt blod til de gråhårede ungdomsoprørere i fristaden. Allerslev er klar til at lade private ejendomsudviklere komme til fadet og udvikle ejerboliger, der kan skaffe en »mere varieret beboersammensætning«.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Carl Christian Ebbesen (DF), er af samme opfattelse.

»Vi er enige i, at Christiania skal åbnes op, og det skal ske i den rigtige rækkefølge. Vi skal starte med at bygge ejerboliger, og så kan vi senere udbygge med almene boliger. Ellers ender det som et socialt eksperiment som eksempelvis Mjølnerparken, som ikke har vist sig at være nogen succes,« siger Ebbesen.

Mens Venstre og Dansk Folkeparti er åben for ejerboliger på Christiania, møder forslaget en blank afvisning hos SF.

»Christiania er et kreativt åndehul i København, og vi løser ikke Christianias problemer med en kommuneplan, der trækker en udvikling ned over hovederne på christianitterne. Den åbning, der skal ske af Christiania, skal beboerne og fonden selv stå for. Og den udvikling er de allerede selv i gang med, men det tager tid. Vi kan lægge et politisk pres, men vi vil ikke være med til at diktere en udvikling,« siger teknik- og miljøudvalgsmedlem Iben Rathje (SF).

Dermed er hun på linje med advokat Knud Foldschack, bestyrelsesmedlem i Fonden Christiania.

»Det er vigtigt, at man ikke stopper en skabelon ned over boligformerne. For så tager man overgreb på Christiania. Så føler christianitterne, at det gode ved Christiania forsvinder,« siger han til Berlingske.

Fonden har købt ejendoms- og brugsretten til området af staten, men Københavns Kommune har hovedparten af myndighedsansvaret over fristaden og kan med kommuneplanen udstikke rammerne for områdets udvikling.