V og DF afviser at fravælge dyr medicin

Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti vil være med til at oprette et prioriteringsinstitut, der skal vurdere et lægemiddels pris i forhold til effekten. Syge skal kunne få nødvendig medicin, lyder det.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt (billedet) og Jane Heitmann fra Venstre afviser at fravælge dyr medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny medicin mod cystisk fibrose (CF) til to millioner kroner om året per patient har endnu en gang sat skub i debatten om et såkaldt prioriteringsinstitut, der skal hjælpe myndighederne med at vurdere, om et lægemiddel er for dyrt i forhold til effekten.

Men både regeringspartiet, Venstre, og Dansk Folkeparti afviser igen initiativet.

»Hvis man er syg, og der er tilgængelig medicin, så bør lægerne ordinere den medicin. Dermed mener vi ikke, at et prioriteringsinstitut er den rigtige vej at gå,« siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann (V), der peger på, at stadig dyrere medicin vil komme til at indgå i forhandlingerne mellem regionerne og regeringen.

Ifølge Cystisk Fibrose Foreningen vil 75 procent af de 470 danske CF-patienter kunne benytte det nye lægemiddel, Orkambi, der snart forventes at blive godkendt til behandling i Danmark. Derfor kan den samlede regning for medicinen potentielt ende på 800 millioner kroner om året, skriver Information.

Men selv om udgifterne kan beløbe sig til knap en milliard, afviser Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), tanken om et prisloft over den dyre medicin.

»Vi ønsker ikke at prissætte, hvor dyr en medicin må være, for at vi køber den hjem - uanset effekten. Når nu vi kigger specifikt på den nye medicin mod cystisk fibrose, så er det vigtigt, at den gavner patienterne og kan være det skridt, der gør, at man måske kan helbrede cystisk fibrose i fremtiden,« siger hun.

Omvendt mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning (KORA), at det nye lægemiddel netop understreger behovet for en prioriteringsenhed. Enheden skal gøre det muligt for regionerne at fravælge en medicin, hvis prisen ikke stemmer overens med effekten, eller hvis der er billigere alternativer, som er næsten lige så gode.

»Udfordringen er jo, at når man skal ud at skære andre steder i sundhedsvæsenet for at få råd til dyr medicin, så skærer man jo også noget behandling væk. Det kan betyde, at man taber endnu flere leveår end dem, man vinder, når man vælger de her meget dyre produkter,« siger Jakob Kjellberg.

Men den vurdering er Dansk Folkepartis sundhedsordfører slet ikke enig i.

»Det skal ikke være et enten eller. Vi skal have flere penge til sundhedsvæsenet, der er blevet lavt prioriteret i mange år,« siger Liselott Blixt og fortsætter:

»Når vi ser en medicintype, der er så dyr som den til cystisk fibrose, så kan man begynde at tale om at give en ekstrabevilling, så det vil jeg tage op med sundhedsministeren for at sikre, at regionerne har de penge, der skal til, så det ikke går ud over personalestaben.«