V: Offentlig sektor er for stor

For første gang, siden Fogh overtog styringen af Venstre i 1998, melder partiet nu ud, at den offentlige sektors størrelse er en trussel mod velstanden.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den offentlige sektor har under den borgerlige regering vokset sig så stor, at den truer velstanden i Danmark. Årsagen er, at væksten i det private erhvervsliv ikke er fulgt med, lyder advarslen fra Venstres næstformand, Kristian Jensen.

»Nu er størrelsen af den offentlige sektor i forhold til størrelsen af den private sådan, at vi risikerer ikke at have styrken til at blive ved med at være et rigt samfund,« siger han.

Det er første gang, siden Anders Fogh blev partiformand i 1998, at Venstre melder ud, at den offentlige sektor er blevet for stor. I VK-regeringens levetid er antallet af offentligt ansatte vokset med 30.700, viste tal fra Danmarks Statistik tidligere på året.

Interview: Velfærdssamfundet har lidt af forstoppelse

For at undgå nedgang i velstanden er det nødvendigt at holde væksten i det private fire gange så høj som væksten i det offentlige, mener Kristian Jensen. Fra 2013 skal den offentlige vækst derfor ligge på cirka 0,5 pct. årligt, mens den private vækst skal være på omkring to pct.

»Medmindre vi skal acceptere meget højere skatter, eller at vores økonomi er uholdbar, så skal vi have genskabt balancen mellem den offentlige og den private sektor,« siger Kristian Jensen. Han erkender åbent, at Venstre har »svigtet« ved i mange år ikke at have fokuseret tilstrækkeligt på klassisk liberale værdier som stor vækst i det private erhvervsliv.

Socialdemokraterne afviser, at velstanden er truet og ønsker en offentlig vækst, der er fire gange så stor som den, V lægger op til.

Din mening: Hvordan får man vækst i den offentlige sektor?

»Men det er befriende, at Venstre tilsyneladende er holdt op med at lege socialdemokrater. Der er kun ét Socialdemokrati, og det er os,« siger gruppeformand Carsten Hansen.

V-næstformanden møder derimod forståelse hos de Konservative og Dansk Folkeparti.

»Jeg hører ikke, at den offentlige sektor skal skæres ned, men at den private sektor skal vokse betydelig mere end den offentlige, og det er jeg enig i,« siger DFs Søren Espersen.