V: Ny vandløbsplan er for ambitiøs

Oppositionspartiet mener, at Danmark har slået for stort et brød op med planerne for de danske vandløb, og det kan skaffe os problemer med EU.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er for ambitiøs, når det kommer til den millionplan, der skal forbedre tilstandene i kilometervis af danske vandløb.

Det mener Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), efter miljøministeren mandag har præsenteret planen for, hvordan man med små 700 millioner kroner skal give de danske vandløb en tiltrængt og miljøforbedrende ansigtsløftning.

»Jeg er meget imod, at ministeren er langt mere ambitiøs med hensyn til hvor mange vandløb, man tager med i vandplan to i forhold til vores nabolande,« siger Henrik Høegh og uddyber:

»Det betyder faktisk, at vi kun kan opfylde 30 til 40 procent af de miljøambitioner, vi melder ind til EU. Det er jeg ret sikker på, vil give problemer senere hen,« siger Venstres miljøordfører.

Ved præsentationen i Miljøministeriet mandag fremgik det, at der er behov for en »fysisk indsats« på omkring 4.800 kilometer vandløb herhjemme.

Men de omkring 700 millioner kroner, der er afsat, kan »blot« dække en indsats, der skal hjælpe et sted mellem 1.600 og 2.200 kilometer vandløb.

Ifølge Venstre skyldes det, at ministeren har taget de såkaldte type et-vandløb med i sine beregninger over, hvilke vandløb der er udsatte.

Type et-vandløb dækker over helt små vandløb, og ifølge Venstre er de ikke regnet med hos flere af vores nabolande, hvorfor det ikke giver mening, at Danmark gør det.

»Jeg fatter simpelthen ikke, hvorfor vi skal have alle de små vandløb med, når ingen andre har det,« siger Henrik Høegh.

»De store og de brede vandløb er der, der er potentiale. Det er dem, der kan leve op til stigende miljømæssige krav. Det er næsten umuligt at opnå med de små, vi tager med,« siger han.

I alt bliver der afsat 696 millioner kroner til indsatsen med de danske vandløb, men først senere på året vil det blive besluttet, hvordan pengene skal fordeles konkret.

Det sker, fordi det fra politisk side er blevet besluttet, at man vil inddrage kommunerne og en række såkaldte vandråd i beslutningen om, hvordan pengene skal bruges.

De mange millioner til at forbedre de danske vandløb kommer som led i de såkaldte andengenerations vandplaner, der er udmøntning af EUs vandrammedirektiv.