V-nestor: Rohde skulle være blevet og kæmpe

»Det er altid beklageligt, når der ikke længere er plads til en person i et parti. Og når der er tre, så forstærker det selvfølgelig ærgrelsen, siger Vs tidligere gruppeformand og formand for Folketinget, Christian Mejdahl.

Tidligere formand for Folketinget Christian Mejdahl ved Folketingets åbning d. 7. oktober 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som Venstres tidligere gruppeformand ærgrer Christian Mejdahl sig over afskeden med profilen Jens Rohde og to øvrige Venstre-politikere.

Det nuværende medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde skiftede i weekenden under stor bevågenhed til de Radikale, og Christian Mejdahl havde gerne set, at Rohde var blevet i Venstre og talt sin sag.

»Det skal enhver jo gøre op med sig selv, men jeg synes, det er beklageligt, hvis man på grund af enkelte sager forlader et parti. Så er det bedre at blive og gøre sin indflydelse gældende dér, hvor man kan,« siger Christian Mejdahl.

Jens Rohde har begrundet sin afgang fra Venstre med bl.a. stramninger på udlændingeområdet og en stigende skepsis over for EU. I en kronik i Politiken søndag efterlyste Rohde bl.a. folk i Venstre som Christian Mejdahl, der »kan spørge: »Synes du nu også, at det er passende?«.«

Christian Mejdahl var gennem en årrække gruppeformand for Venstres folketingsgruppe, mens Jens Rohde var politisk ordfører, og Mejdahl husker godt behovet for engang imellem at rejse sig på møderne dengang i begyndelsen af 00'erne.

»Jeg kan bekræfte, at jeg sommetider har stillet det spørgsmål til Jens Rohde. Og også til andre. Men Jens Rohde var jo en fremtrædende person gennem nogen tid som politisk ordfører,« siger Christian Mejdahl og fortsætter:

»Jeg vil ikke kommentere enkelte sager, men der har været nogle gange undervejs. Jeg havde en funktion som gruppeformand , og i den funktion er det sommetider nødvendigt at spørge om noget er passende.«

Mejdahl understreger, at han har forladt Folketinget og landspolitik og ikke ønsker at kommentere konkrete dele af den nuværende politiske situation. I forhold til Rohdes kritik af Venstres udvikling, mener han, at Venstre-regeringen overordnet set »er kommet godt fra start«.

Vilkårene for de ansvarlige politikere med den aktuelle flygtningesituation er helt anderledes i dag, end da han selv sad i Folketinget, påpeger Christian Mejdahl.

»Den situation, der skal håndteres er jo ikke statisk, og derfor er partierne tvunget til at forholde sig til de ting, der dukker op. Det betyder, at der er politikker og områder, der kan blive anderledes, end de har været tidligere, og skal håndteres anderledes,« siger han.

Alligevel beklager Christian Mejdahl, at tre politikere gennem den seneste tid har forladt Venstre. Udover Jens Rohde drejer det sig om folketingskandidaterne Kåre Traberg Smidt og Michael Jellesmark, der begge er skiftet til Alternativet.

»Det er altid beklageligt, når der ikke længere er plads til en person i et parti. Og når der er tre, så forstærker det selvfølgelig ærgrelsen, men folk må jo placere sig dér, hvor de finder sig bedst tilrette. Andet er der ikke at sige til det.«