V: Manglende pædagoger vidner om løftebrud

Det er langt fra i orden, at der ikke er kommet flere - men færre - pædagoger i landets daginstitutioner, siger Venstres kommunalordfører.

Læs mere
Fold sammen

Det kandiderer til et af regeringens værste løftebrud, når nye tal viser, at der er blevet færre pædagoger i landets daginstitutioner siden 2011. Sådan lyder det fra Venstres kommunalordfører Jacob Jensen (V), efter Politiken søndag skriver, at antallet af pædagoger er faldet fra 70.208 i 2011 til 67.188 i 2013 i landets daginstitutioner.

Inden valget lovede de Radikales daværende leder Margrethe Vestager, at der ville komme flere, men i stedet er der blevet færre, og det er et slemt løftebrud, siger Jacob Jensen.

»Jeg ved godt, at regeringen har begået mange løftebrud, men det her er nok et af de værste, der er begået. At man stiller i udsigt over for forældrene og børnene, at der kommer flere voksne hænder ude i daginstitutionerne, og man så ikke bare rammer det samme antal, men går decideret den modsatte vej og lander på minus 3.000 i stedet for plus 3.000, det kan regeringen ikke være bekendt,« fastslår kommunalordføreren over for Berlingske Nyhedsbureau.

Socialminister Manu Sareen (R) siger til Politiken, at det faldende antal pædagoger skal ses i lyset af, at der i perioden er kommet godt 11.000 færre børn i daginstitutioner.

Men den forklaring giver Jacob Jensen ikke meget for:

»Det er en søforklaring. Man vidste jo udmærket godt inden valget i 2011, hvordan børnetallene ville udvikle sig. Så at komme og sige nu, at det er den samme normering, det er til dels rigtigt, men det ændrer ikke noget ved, at man stiller 3.000 flere pædagoger i udsigt, og så holder man ikke engang det samme niveau.«

Ifølge kommunalordføreren afspejler det faldende antal pædagoger, at kommunerne har opereret med færre penge, end før regeringen tog over i 2011.

»De har færre penge i dag end i 2011, og det må man tilpasse sig ude i kommunerne blandt andet ved at skære pædagogstillingerne væk. Og det, synes jeg, er uheldigt i forhold til det, der blev stillet i udsigt,« fastslår Jacob Jensen, der tvivler på, at regeringens kommende børneudspil vil ændre på opfattelsen af, at regeringen har brudt et løfte:

»Jeg ved af gode grunde ikke, hvad udspillet vil indeholde, men jeg vil bare sige, at de har lovet noget før, og nu vil de love noget igen. Men det tror jeg, ret mange danskere vil være skeptiske overfor - uanset hvad der kommer til at stå i børneudspillet,« siger Jacob Jensen, der samtidig stempler et udspil så tæt på et valg som »valgflæsk«.