V kræver Thorning på banen i 3Fs avis-blokade

Borgerlige politikere mener, at 3F bruger mafia-metoder i kampen mod spisested, der har indgået overenskomst med Krifa.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil have pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), på banen i sagen, hvor 3F har truet med at stoppe udgivelsen af Vejle Amts Folkeblad (VAF).

Fagforeningen vil stoppe udgivelsen af VAF, hvis avisen optager annoncer fra Restaurant Vejlegården. Truslen har fået avisen til at stoppe spisestedets annoncering.

- Jeg vil have hende til at banke fagbevægelsen på plads. Det kan simpelthen ikke passe, at fordi der er en faglig kamp, som man kan mene om, hvad man vil, at man så kan stoppe en privat virksomheds mulighed for at annoncere i et privat dagblad, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen til Berlingske Nyhedsbureau.

VAF giver for let op

Sagen begyndte, da spisestedet opsagde sin overenskomst med 3F til fordel for Kristelig Fagbevægelse (Krifa). Fagforeningen har blokeret spisestedet på forskellig vis, og nu har 3F truet avisen med, at de ansatte på trykkeriet nedlægger arbejdet, hvis Restaurant Vejlegården annoncerer i avisen.

- Jeg er dybt chokeret over sagen. Det er metoder, der leder mine tanker hen på det gamle Østeuropa eller endnu længere væk, siger Michael Aastrup Jensen og uddyber:

- Jeg synes, at Vejle Amts Folkblad gav op for let. De skulle have taget kampen op ved for eksempel at udkomme som E-avis, siger han.

Helt forrykte metoder

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kalder 3Fs ageren for »mafia-metoder.«

- Vi mener, at 3F har alt for vide beføjelser til at genere virksomheder, der formaster sig til at tegne overenskomst med en anden fagforening. Det skal ikke være lovligt for en fagforening at lave blokader mod en virksomhed, der har tegnet overenskomst med en anden landsdækkende fagforening, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) og bebuder, at partiet vil have loven ændret.

- Det er helt forrykt, at 3F bringer regulære mafia-metoder ind i en faglig konflikt og på den måde tager en hel avis og dens læsere som gidsler. Hverken Vejlegården eller Vejle Amts Folkeblad har gjort noget som helst ulovligt, og jeg kan slet ikke beskrive, hvor usympatisk jeg synes, 3Fs arbejdsmetoder er, siger Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen.