V kræver kodeks for god arbejdsgiveropførsel

Østaftalen må til gennemsyn, når arbejdsgivere kan misbruge østarbejdere, mener DF og EL. V opfordrer i stedet til selvjustits blandt arbejdsgiverne.

Venstre opfordrer arbejdsgiverne til at lave et kodeks for, hvordan man behandler østarbejdere. Opfordringen kommer, fordi arbejdsgivere placerer østarbejdere i skure, kældre og containere. Det koster så meget i kost og logi, at meget af lønnen havner hos arbejdsgiveren.

Misbruget får Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at kræve en stramning af østaftalen, som de to partier står udenfor. Aftalen skal sikre, at østeuropæiske ansatte følger danske overenskomster. Men Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, finder aftalen god nok.

- Det her er ikke et spørgsmål om, at aftalen ikke er OK. Det er et spørgsmål om, at der er nogle arbejdsgivere som opfører sig uanstændigt. Vi kan selvfølgelig ikke acceptere, at man omgår løn- og ansættelsesvilkårene ved at kræve en urimelig høj husleje eller for kosten. Det er først og fremmest arbejdsmarkedets parter, der må holde orden i de her ting. Jeg kan godt forestille mig, at arbejdsgiverne udarbejder et kodeks for, hvad der er ordentlig politik på dette område, siger han.

/ritzau/