V: Kræftsyges mange lægebesøg kalder på handling

Der er behov for at styrke indsatsen for tidlig og effektiv opsporing af kræft, mener Venstres sundhedsordfører. Regeringen er ikke ambitiøs nok, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Praktiserende læger skal hurtigere og mere effektivt kunne spore og reagere på kræftsymptomer hos deres patienter.

Sådan lyder det fra Venstre sundhedsordfører Sophie Løhde (V), efter nye tal fra Sundhedsministeriet, som Berlingske har fået indsigt i, har vist, at danskere, som viser sig at lide af kræft, i gennemsnit har henvendt sig 24 gange til en praktiserende læge i de to år op til, at de får stillet kræftdiagnosen.

»Regeringen har taget en masse gode initiativer. Det er godt, men det er ikke godt nok. Regeringen er ikke ambitiøs nok, når det gælder om at have viljen til at investere i kræftområdet. Der er mange flotte ord og mange gode hensigter, men regeringen tager ikke højde for den udfordring, vi ved, der kommer fremadrettet,« siger sundhedsordføreren.

Hun henviser til, at der ifølge beregninger fra Kræftens Bekæmpelse vil være omegnen af cirka 30 procent flere kræftpatienter i 2025 sammenlignet med i dag. Hun finder det derfor »ubegribeligt«, at regeringen senest i efteråret sidste år afviste Venstres Kræftplan IV, som ifølge Venstre vil klæde praktiserende læger på til bedre at kunne henvise patienter med mulige kræftsymptomer til hurtig undersøgelse.

»Vi skal i sundhedsvæsenet være bedre til at reagere med det samme ved mistanke om, at en patient har kræft. Der er derfor utroligt vigtigt, at vi får styrket indsatsen for den tidligere og effektive opsporing - ikke mindst hos den praktiserende læge, for det er nu engang borgernes indgang til sundhedsvæsenet,« siger Sophie Løhde og fastslår:

»Derfor er det mig ubegribeligt, hvorfor regeringen bliver ved med at afvise Venstres forslag. For det er vigtigt, at vi giver almen praksis hurtig adgang til relevante og hurtige undersøgelser ved selv den mindst mistanke om kræft.«

Sundhedsminister Nick Hækkerups (S) begrundelse for afvisningen af Venstres kræftplan gik i 2014 på, at regeringen allerede har sat sig det mål, at tre ud af fire kræftramte skal overleve kræft i 2025, og at den over de næste fire år investerer over én milliard kroner i bedre kræftbehandling - som blandt andet omhandler, at læger og sundhedsvæsenet skal blive bedre til at stille en tidlig diagnose, så flere kan overleve.

Sundhedsministeren understreger over for Berlingske - på baggrund af de nye tal fra Sundhedsministeriet - vigtigheden af, at de praktiserende læger har viden og værktøjer til at opdage kræftsygdomme så tidligt som muligt.