V: Kommuner skal være bedre til at forebygge selvmord

Venstre vil have udlignet de forskelle, der er på, hvor gode kommunerne er til at forebygge selvmord hos ældre mænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for stor forskel på, hvor gode de danske kommuner er til at forebygge selvmord blandt ældre mænd. Og den forskel skal udlignes.

Det mener Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann (V), efter Jyllands-Posten mandag beskriver, hvordan ældre mænd over 80 år har den højeste selvmordsrate i Danmark.

»Vi kan se, at der er meget store forskelle i kommunerne i forhold til, hvor dygtige de er til at komme ud på de forebyggende hjemmebesøg hos de ældre. Der er en opgave i, at kommunerne får strammet op, så man kommer ind på besøg hos flere,« siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten er antallet af selvmord i Danmark siden 1980 mere end halveret fra 1.600 til 600 om året. De ældre mænd har dog stadig den højeste selvmordsrate.

Selvmordsraten, der angiver antallet af selvmord pr 100.000, lå i 2013 på 11 i gennemsnit, mens den for 80-84-årige mænd lå på 37 og for 63 for mænd på 85 og derover.

Ifølge ph.d. og seniorforsker Annette Erlangsen er skjulte depressioner, som mange ældre mænd har, en af årsagerne til problemet, skriver Jyllands-Posten.