V: Kommuner bør lægge sig i selen for at besætte ledige job

Landets kommuner bør stramme sig an og henvise nogle af de mange kontanthjælpsmodtagere til ledige job som lastbilchauffører. Det siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kommunerne, der sidder med nøglen til at løse problemet med, at der mangler 4.000 chauffører, samtidig med at tusindvis af danskere er uden arbejde.

Sådan lyder det fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V), der mener, at kommunerne skal stramme sig an og henvise eksempelvis kontanthjælpsmodtagere til at tage uddannelsen som lastbilchauffør.

»Jeg synes, at kommunerne bør lægge sig i selen for at få henvist nogle af de mange ledige kontanthjælpsmodtagere, vi har, til uddannelsen og se at få dem i arbejde,« siger Hans Andersen.

Peter Laursen, der er leder af det private AMU-Center Dekra, undrer sig ifølge Berlingske over, at de ledige ikke står i kø til at tage uddannelsen som lastbilchauffør, når der venter et fast job og en månedsløn på 30.000 kroner forude.

I stedet går mange af de job til polakker, estere og litauere.

Venstres beskæftigelsesordfører mener, at eksemplet bør give kommunerne anledning til at »se indad og tjekke om procedurerne fungerer godt nok i hverdagen«.

Hans Andersen mener ikke umiddelbart, der er behov for at stramme kravene til de ledige.

»I første omgang skal vi sikre, at de regler, der allerede er, overholdes. Hvis man får tilbudt job eller uddannelse og takker nej uden gyldig grund, så er der en sanktion. Jeg synes, at kommunerne i første omgang bør bruge de værktøjer, de har i dag. Så tror jeg, at vi kunne få de ledige kontanthjælpsmodtagere i arbejde og uddannelse,« siger Hans Andersen.

Han peger desuden på, at nye refusionsregler allerede næste år vil sikre, at kommunerne får en endnu større økonomisk gulerod for at få ledige i arbejde.

»Jeg mener sådan set, at incitamenterne er på plads, og at reglerne her og nu er fornuftige. Nu skal kommunerne bare bruge reglerne, og så er jeg sikker på, at vi får flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde.«