V-kandidat tager afstand fra brud på konventioner

Der er internationale konventioner, der godt kunne trænge til en opdatering. Men så skal man gøre det i det rette forum og ikke bare kaste rundt med forslag til lovbrud, siger V-kandidat Kåre Traberg-Schmidt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er aspekter og hjørner af de internationale konventioner, der har brug for et eftersyn. Men det skal ske blandt de tilsluttede nationer, der sammen kan tale om at ændre dem.

Det siger folketingskandidat for Venstre og forsvarsadvokat med speciale i menneskerettigheder Kåre Traberg-Schmidt, efter Venstre i et nyt arbejdspapir lægger op til en forskelsbehandling af udlændinge, der bryder med internationale aftaler.

»Er der noget galt med en konvention, eller er den forældet, så bør man løse det blandt aftaleparterne. Jeg finder det ikke en passende opførsel at udbasunere det på den her måde,« siger han.

Kåre Traberg-Schmidt peger på statsløsekonventionen som en af de internationale konventioner, der trænger til en opdatering.

»Det bør det være mere klart, hvad man skal gøre med statsløse, der er mistænkt for terror,« siger han.

Statsløsekonventionen kostede daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) posten i 2011. Søren Pind (V) efterfulgte hende og udtalte i den forbindelse, at FN-konventionen fra 1961 var »åndssvag«. Søren Pind er et af de Venstre-medlemmer, der står forslaget til udspillet »Et åbent Danmark - for dem der kan og vil«.

»Vi bør kaste et betydeligt mere kritisk blik på dele af de internationale konventioner, og kan vi ikke få dem lavet om i overensstemmelse med almindelig retfærdighedssans efter danske forhold, så skal vi sige dem op«, siger Søren Pind til Politiken.

Men det er Kåre Traberg-Schmidt ikke enig i.

»Man kan ikke bare sige, at nu vil man ikke være med mere,« fastslår folketingskandidaten, der håber, at politisk ordfører Inger Støjbergs (V) udtalelser, om at kristne skal have bedre adgang end muslimer til det danske arbejdsmarked, enten er en fortalelse eller en fejlcitering.

»Hvis det er korrekt, at hun mener det, så har vi et problem, og det skal jeg selvfølgelig være en vagthund for i Venstre. Jeg vil gerne have en åben dialog, men jeg vil ikke være medvirkende til lovbrud eller menneskerettighedskrænkelser,« siger han.