V: Jelved må finde nyt kompromis om orkester

På onsdag morgens samråd om UnderholdningsOrkestret tog kulturministeren DRs kompromisforslag af bordet. Hun må finde på et nyt forslag, lyder det fra Venstre.

Michael Aastrup Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR SymfoniOrkestret kommer ikke til at overtage nogle af det lukningstruede UnderholdningsOrkesters opgaver.

Kompromisforslaget fra DR blev forkastet under onsdagens samråd med kulturminister Marianne Jelved (R) i Folketingets Kulturudvalg. Nu må kulturministeren komme op med noget nyt, som der kan skabes tilslutning til, siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

»Ministeren sagde, at hendes kompromisforslag er taget af bordet, og at der skal findes en løsning. Så nu har hun lovet os, at hun ikke bare vil skrive under på en ny public service-aftale uden om flertallet,« siger han.

Marianne Jelved fortæller efter samrådet, at der er et nyt kompromisforslag på vej, men hun vil endnu ikke afsløre indholdet.

»Sådan noget foregår bedst ved forhandlingsbordet. Det er naturstridigt at forhandle gennem medierne, uanset hvor værdifulde medierne er for os. Så jeg har ingen kommentarer lige nu til, hvordan en løsning ser ud,« siger kulturministeren.

Hvis de borgerlige partier og Enhedslisten, som vil bevare orkestret, stiller deres eget kompromisforslag, vil hun heller ikke garantere at rette sig efter det.

De borgerlige og Enhedslisten er dog ikke helt enige om, hvordan orkestret skal reddes. Enhedslisten vil tilføre DR flere penge end de andre partier er villige til.

»Vi har et flertal, der ønsker at finde en løsning. Og så har vi selvfølgelig forskellige partier med nogle uenigheder, blandt andet om hvorvidt DR skal have flere penge eller ej. Men det kan vi sagtens finde en løsning på, hvis kulturministeren vil åbne døren til forhandlinger,« siger Michael Aastrup Jensen.

Marianne Jelved skal i hasteforespørgsel i Folketinget onsdag klokken 13, hvor flertallet bestående af de Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, et nordatlantisk mandat og Enhedslisten, vil have hende til åbent at forholde sig til orkestrets overlevelse.