V: Ja til lægeordineret heroin

Dansk narkopolitik står foran intet mindre end en revolution: Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen siger nu ja til lægeordineret heroin som en permanent behandlingsform af de hårdest belastede narkomaner,

I dag smider sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lidt af en bombe i narkopolitikken: Han går nu ind for lægeordineret heroin til de hårdest belastede narkomaner.

Og faktisk går han længere end Dansk Folkeparti, som for alvor satte gang i diskussionen i foråret, da Pia Kjærsgaard efter et besøg på Vesterbro overraskede alle ved at anbefale forsøg.

Lars Løkke Rasmussen vil nemlig mere end et forsøg. Han vil gøre lægeordineret heroin til en permanent behandlingsform. og det sker efter, at Sundhedsstyrelsen i en ny rapport anbefaler lægeordineret heroin.

»Jeg har hele tiden sagt, at min reservation ikke har været ideologisk forankret. Sundhedsstyrelsen peger i sin rapport på, at de udenlandske erfaringer viser, at der er et klart perspektiv i det her. Og det skal man naturligvis som politiker tage alvorligt, og derfor er min indstilling, at vi skal gøre det,« siger Løkke Rasmussen.

Han handler dog under et vist pres. Kort før valget blev udskrevet fremsatte Dansk Folkeparti et beslutningsforslag i Folketinget om forsøg med lægeordineret heroin. Og med opbakning fra hele venstrefløjen var der flertal. Eneste bilag til beslutningsforslaget var en reportage fra Berlingske Tidende om narkopigen Lindas liv. Hun bor i Nordvest i København og i januar fortalte hun, hvordan hun lader en 71-årig mand bedøve hende med piller og derefter har sex med hende. På det tidspunkt valgte fem andre piger i Skelbækgade på Vesterbro samme løsning: De sagde også ja til at lade den gamle mand bedøve dem for til gengæld at få fat i stoffer. Linda har været i behandling mere end tyve gange, og hun er derfor en af de narkomaner, som sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen håber på, nu kan blive afvænnet. Hun kan få ro over sit liv, og her viser de udenlandske erfaringer, som Sundhedsstyrelsen refererer til, at det netop kan være afgørende for, at hun slipper ud af misbruget.

»Det vil være forkert at gøre det som et forsøg. Du kan ikke pludselig lette deres liv og så efterfølgende - når du stopper forsøget - trække tæppet væk under dem kort tid efter. Hvis jeg får magt, så skal vi have designet tilbud, så vi kan komme i gang. Perspektivet er afvænning. Det store mål er jo at få gjort narkomanerne fri af stofferne.«

Hvorfor egentlig nu?

»Jamen, nu står vi endelig med sikker viden og på trods af alt det, vi har gjort, så er der en gruppe, som vi ikke har kunnet nå. Og så skal vi da have mod til at gøre det, som virker,« siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.