V holder fast i tidsplan for nye jagerfly

Prisen for nye jagerfly vil først blive fastsat i forhandlinger. Så fordyrelse af amerikansk favorit udskyder ikke en beslutning, siger Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver under alle omstændigheder op til en forhandling, hvor mange penge Danmark skal give for nye jagerfly. Derfor er der ingen grund til at udskyde valget af flytype, selv om den uofficielle favorit, Joint Strike Fighter (JSF), endnu engang er røget op i pris.

Det er meldingen fra Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, efter at USA's forsvarsministerium nu skønner, at JSF-fly kommer til at koste 545 millioner kroner per styk mod 275 millioner kroner, som prisen blev skønnet til i 1999.

- Venstre står fast på, at vi skal træffe valget af en flytype, så snart vi får en tværministeriel rapport om alternativerne. Derpå skal der forhandlinger i gang om prisen. Det er først der, når vi sætter kniven for struben af sælgerne, at vi vil se, hvor dyrt det bliver, siger Karsten Nonbo.

Regeringen har hidtil haft flertal fra Dansk Folkeparti til at holde fast i tidsplanen, der lægger op til et valg af flytype her i foråret. Imens har de øvrige partier bag forsvarsforliget krævet en udskydelse af beslutningen, også under henvisning til den slunkne statskasse.

Karsten Nonbo siger, at Folketinget ikke risikerer noget ved at vælge flytype nu mellem JSF fra Lockheed Martin og de to andre kandidater, Super Hornet fra Boing og Gripen fra Saab.

- Det koster ikke noget at vælge flytype. Vi vil ikke købe for enhver pris. Og vi kan altid droppe købet og vælge om, hvis vi ikke får flyene til en pris, vi vil have, siger Karsten Nonbo.

/ritzau/