V: Højere asyltal skaber kæmpe udfordring

Kommunerne skal integrere tre gange så mange flygtninge som forventet. Det er bekymrende og pålægger os både store udgifter og store udfordringer, siger Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Udlændingestyrelsen tredobler det antal flygtninge, som man forventer at skulle integrere i de danske kommuner i 2015, skaber det nogle enorme udfordringer for Danmark, mener Venstres integrationsordfører Martin Geertsen (V).

»Det er selvfølgelig bekymrende, at anerkendelsesprocenten er så høj, at det pålægger os nogle kæmpemæssige udgifter til integration. Og på længere sigt nogle kulturelle udfordringer,« siger han.

De danske kommuner skal håndtere integrationen af tre gange så mange flygtninge som forventet tidligere på året. Udlændingestyrelsen har nemlig torsdag opdateret landstallet fra de forventede 4.000 flygtninge til hele 12.000.

»Udlændingestyrelsen har senest oplyst Kommunernes Landsforening (KL) om, at det nuværende helt uforudsete høje antal asylansøgere indebærer, at der i 2014 overgives cirka 6.000 flygtninge til integration i kommunerne. Der er ultimo oktober visiteret cirka 4.900 asylansøgere til kommunerne i 2014. Udlændingestyrelsen udmeldte i foråret et landstal for 2015 på 4.000«, står der i materialet fra ministeriet.

Og det tal er alt for højt, mener Martin Geertsen.

»Vi synes ikke, at regeringen har være tilstrækkeligt langt nede i værktøjskassen for at forhindre, at der er så mange, der søger asyl i Danmark. Og det er det, der er problemet,« siger han.

Martin Geertsen minder om, at Venstre var modstandere af, at regeringen afskaffede kontanthjælpsloftet og starthjælpen blandt andet fordi, det kan have indflydelse på flygtningestrømmen.

»Vi ved, at økonomiske vilkår har en betydning for, hvor mange der søger til Danmark,« siger han.

Regeringen afsatte en kvart milliard til håndtering af flygtninge ude i kommunerne på finansloven for 2015. De penge skal primært bruges på etablering af boliger, oplyste socialminister Manu Sareen (R) i den forbindelse.