V håber ny svensk regering vil fortsætte økonomisk kurs

Venstre ærgrer sig over, at det blev til et nederlag for deres borgerlige kollegaer i Sverige og sår samtidig tvivl om, hvorvidt de svenske socialdemokrater kan indfri de løfter, de har givet vælgerne under valgkampen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de borgerlige partier i Danmark har kridtet op til en solid valgsejr ved et kommende folketingsvalg, måtte deres blå kollegaer i Sverige søndag aften acceptere et forsmædeligt nederlag, hvor samtlige partier i den blå alliance gik tilbage.

Det ærgrer i Venstre, hvor partiets politiske ordfører gerne havde set, at Fredrik Reinfeldt havde taget endnu en tørn som svensk statsminister.

»Jeg har det altid bedst, når det er en borgerlig, der sidder for bordenden, det gælder også, når det handler om , hvem der statsminister i Sverige,« siger Inger Støjberg (V).

I stedet bliver det den socialdemokratiske Stefan Löfven, der efter al sandsynlighed skal regere hinsidan de næste år, og hvis Inger Støjberg kunne vælge for ham, så blev det med afsæt i den økonomiske politik, de borgerlige partier i Sverige har ført de seneste 8 år.

»Jeg håber selvfølgelig, han vil fortsætte den økonomiske linje, som den borgerlige regering førte, men der er ikke så meget, der tyder på det,« siger Inger Støjberg med henvisning til Socialdemokraternas valgkampagne, der i høj grad har kritiseret de borgerliges skattelettelser.

Hun sår dog tvivl om, hvorvidt den rødgrønne koalition i Sverige kan indfri de løfter, den har stillet vælgerne i udsigt.

»Socialdemokraterne gik til valg på at love guld og grønne skove, og nu skal vi se, om de kan levere. Det kan jeg selvfølgelig godt have mine tvivl om, for selv en socialdemokrat skal have pengene til at stemme,« siger Inger Støjberg, der roser Moderaterna og de øvrige blå regeringspartier for at have ført Sverige fornuftigt igennem krisen.