V frygter nyt asylboom efter stor stigning i enlige asylansøgere

Af de 14.815 personer, der søgte asyl i Danmark sidste år, var cirka syv ud af ti enlige. Det får Venstre til at frygte et endnu større asylboom, når asylansøgerne anmoder om familiesammenføring.

Arkivfoto fra asylcenter Sandholmlejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kom ikke alene næsten dobbelt så mange asylansøgere til Danmark sidste år sammenlignet med i 2013 - der er også sket en markant stigning i andelen af enlige asylansøgere. Og det får Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) til at frygte et endnu større asylboom.

»Mange af de knap 15.000 flygtninge, der kom til Danmark sidste år, kom som enlige forældre. I 2013 ankom cirka halvdelen af flygtningene som familier. I 2014 var syv ud af ti flygtninge enlige, ofte mænd. Og vi ved af erfaring, at de vil søge familiesammenføring,« siger Engel-Schmidt, der sidder i Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik.

Tallene fremgår af et skriftligt svar, som justitsminister Mette Frederiksen (S) i december gav Venstre-politikeren. Ifølge tallene fra Udlændingestyrelsen søgte 56 procent af asylansøgerne i 2013 asyl uden medfølgende familie. I 2014 var det tal steget til 72 procent.

»Det betyder, at de 15.000 flygtninge, der kom til Danmark sidste år, meget hurtigt kan vise sig at blive et meget højere tal,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Han mener ikke, at regeringens planlagte stramning af reglerne for familiesammenføring vil dæmme op for flygtningestrømmen.

»Hvis Folketinget vedtager regeringens forslag, vil det kunne forsinke familiesammenføringerne. Men man skal være mere end grundigt naiv, hvis man tror, at der om et år er fred og fordragelighed i Syrien, så asylansøgerne vender hjem. Man laver bare en forsinkelse, og de her personer får deres familier herop,« siger Jakob Engel-Schmidt, der kalder det en konsekvens af, at regeringen har »gjort det både økonomisk og socialt mere attraktivt at komme til Danmark som asylansøger«.

Adspurgt om den store flygtningestrøm ikke nærmere kan tilskrives den blodige borgerkrig i Syrien og Islamisk Stats hærgen i både Syrien og Irak, lyder Venstre-ordførerens svar:

»Der var også kommet mange flygtninge til Danmark, hvis vi havde haft en borgerlig regering, men der var sandsynligvis kommet færre, fordi det ikke havde været lige så socialt og økonomisk attraktivt, som det er i dag.«