V forstår ikke DF's nej til indfødsret

DF stod bag aftale om indfødsret, som partiet nu afviser, siger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen. Arkivfoto. DF stod bag aftale om indfødsret, som partiet nu afviser, siger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.
Læs mere
Fold sammen

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, forstår ikke, at Dansk Folkeparti igen afviser at give indfødsret til udlændinge.

Det siger Jan E. Jørgensen, før DF fredag for anden gang stemmer nej til regeringens lovforslag om indfødsret, der giver statsborgerskab til udlændinge.

I maj måned meddelte DF's indfødsordfører, Christian Langballe, for første gang skiftet uden varsel i Folketingssalen.

»Vi har lavet gode og strenge kriterier for at få dansk statsborgerskab. Det er en gave, man får, når man er blevet velintegreret i Danmark: Kan det danske sprog, har bidraget til samfundet med arbejde.«

»De kriterier troede vi egentlig, at Dansk Folkeparti var glade for. Derfor kom det som noget af en overraskelse, at de valgte at gå den vej,« siger Jan E. Jørgensen.

Der er dog et stort politisk flertal der støtter lovforslaget, selv om Dansk Folkeparti ikke bakker op. Det giver dansk statsborgerskab til 3185 udlændinge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har varslet, at regeringen strammer reglerne for indfødsret. Det er de krav, udlændinge skal opfylde for at få dansk statsborgerskab.

Men det er ikke nok for Dansk Folkeparti. De vil kun give statsborgerskab til 1000 udlændinge om året.

»Vi bliver nødt til at trække en streg i sandet,« siger DF's ordfører på sagen, Jeppe Jakobsen.

Venstres indfødsretsordfører fik i maj en »ubehagelig overraskelse«.

»De, der fik tildelt statsborgerskab, fik det efter regler, vi var blevet enige med blandt andet Dansk Folkeparti om,« siger Jan E. Jørgensen.

»Så det var ikke nogen særlig rar oplevelse, at de fra talerstolen trak tæppet væk under os.«

Men et stort flertal giver nu dansk statsborgerskab til 3185 udlændinge?

»Der vil være massivt flertal for at give disse mennesker dansk statsborgerskab,« siger Jan E. Jørgensen.

»Så det var ikke nogen særlig rar oplevelse, at de fra talerstolen trak tæppet væk under os.«

Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Astrid Krag, studser over, at Dansk Folkeparti siger nej, når ansøgerne opfylder de skrappe krav for at få dansk statsborgerskab.

»Det virker lidt spøjst, at man er med i en aftale. Man har lavet nogle regler, som disse mennesker har lagt sig i selen for at leve op til. Når det kommer til sprog, selvforsørgelse og samfundsdeltagelse,« siger Astrid Krag.

»Det er en lidt pudsig tilgang til dét at lave aftaler.«

/ritzau/