V foretrækker privatsponserede partier frem for statsstøttede

I stedet for at se på at afskaffe partisponsorater, som Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen plæderer for, mener Venstres næstformand, at man hellere skulle afskaffe statsstøtten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De politiske partier bør hellere være sponsoreret af medlemmerne end af staten. Sådan lyder meldingen fra Venstres næstformand, Kristian Jensen (V)

I en kronik i Søndagsavisen skriver Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen (DF), at han er bekymret, fordi han oplever, at fagforeninger, organisationer og virksomheder får stigende indflydelse på arbejdet på Christiansborg gennem deres økonomiske støtte til partierne.

Men det er Kristian Jensen uenig i.

»Skulle man gøre noget, skulle man afskaffe den statslige finansiering, så partierne i højere grad var afhængige af deres medlemmers kontingenter end af staten. Det vil betyde, at det er dem, der evner at samle medlemmer, der får den største opbakning. Nu er det bare staten, der er storsponsor for de politiske aktiviteter i stedet for, at det er medlemmerne,« siger han.

Men Ahrendtsen mener, at det kan skabe en afhængighed mellem politiker og sponsor, når der er penge involveret.

»Jeg har aldrig selv modtaget penge fra fagforeninger eller virksomheder. Jeg har modtaget penge fra Dansk Folkepartis lokalafdeling i Odense, men det er penge, der er sparet op gennem medlemskontingenter. Alt ud over det synes jeg faktisk ikke er særlig godt, fordi det skaber en forventning om, at man får noget til gengæld. Og så glemmer man måske vælgerne,« siger DF-politikeren.

Kristian Jensen mener dog kun, at det er få tilfælde, hvor det er sket.

»Det er et problem, hvis man begynder at lave kontrakter om modydelser eller antal møder, man skal have. Men det er et fåtal af steder, man har set det. De fleste kan godt finde ud af, at man støtter, fordi man er enig med den politiker, og ikke fordi man tror man kan få en modydelse,« siger Kristian Jensen.

Regeringen forventes at fremlægge sit forslag til en ændring af reglerne om partistøtte i næste uge. Derefter kan forhandlingerne gå i gang.

Venstre har to forudsætninger for at sætte sig til bordet:

»Det ene er, at man også får den indirekte partistøtte med, og så skal man ændre reglerne for det skattefradragsberettigede fagforeningskontingent, hvis man bruger det til politisk aktivitet,« siger Kristian Jensen.