V fastholder kritik af velfærd til udlændinge

Det kan godt være, at østeuropæisk arbejdskraft er en god forretning for Danmark. Men det store spørgsmål er, hvornår man skal have adgang til velfærdsydelserne, mener Venstre.

Det handler først og fremmest om retfærdighed. Ikke kolde kontanter.

Venstre står fast på sin kritik af velfærdsydelser til udlændinge, selv om en ny beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at østeuropæisk arbejdskraft bidrager med en lille milliard kroner årligt til den danske statskasse.

»Vi er store tilhængere af arbejdskraftens frie bevægelighed. Men det store spørgsmål er, hvornår man skal have adgang til velfærdssamfundets ydelser. Og her siger Venstre, at man skal yde, før man kan nyde,« siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Beregningerne, som førende økonomer over for Berlingske betegner som de mest gennemarbejdede om sagen, kommer efter en lang periode, hvor indvandringen fra særligt Østeuropa har været genstand for ophedede, politiske slagsmål om velfærdsturisme.

Det østeuropæiske bidrag på 900 millioner kroner svarer ifølge Berlingske til, at hver enkelt østeuropæer i gennemsnit giver et overskud for den danske statskasse på 16.000 kroner årligt, hvorimod en dansker giver et decideret underskud på 6.000 kroner om året. Den enkelte østeuropæer er med andre ord 22.000 kroner mere værd end den enkelte dansker, skriver avisen.

I Venstre ser Hans Andersen frem til de kommende forhandlinger om en beskæftigelsesreform med regeringen.

»Der skal tages hånd om det problem, at det for en lang række mennesker ikke kan betale sig at arbejde. Vi har et klart dilemma her. Østeuropæere kommer til Danmark for at arbejde, og samtidig er der tusindvis af mennesker på dagpenge og kontanthjælp,« siger han.

Regeringen har varslet en reform på beskæftigelsesområdet samt en kommende vækstpakke i foråret.