V: Det er fortsat dumt at brænde Koranen og Biblen af

Venstre ændrer holdning og stemmer nu for en afskaffelse af straffelovens forbud mod at håne religioner.

Det er ikke en blankocheck til at brænde Bibler og Koraner af i massevis, at Venstre nu også er for afskaffelsen af Blasfemi-paragraffen, udtaler Jakob Ellemann-Jensen (V), politisk ordfører i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En afskaffelse af blasfemiparagraffen betyder ikke, at der er fri bane til at brænde Koranen eller Biblen af eller til at tisse på korset.

Det slår Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fast, efter at det største regeringsparti har ændret holdning og nu stemmer for Enhedslistens forslag om at afskaffe blasfemiparagraffen fra straffeloven.

- Det er stadigvæk ualmindeligt idiotisk at gøre det, svarer Jakob Ellemann-Jensen på spørgsmålet om, at det fremover ikke længere vil være strafbart at brænde hellige skrifter af.

Indtil tirsdag var det blot Venstre og Socialdemokratiet, som ønskede at beholde blasfemiparagraffen.

Venstre var til gengæld presset af, at regeringspartnerne fra Liberal Alliance og De Konservative begge mente, at paragraffen skulle fjernes.

Det erkender Jakob Ellemann-Jensen også.

- Vi har nogle regeringspartnere, for hvem der her fylder mere, end det gør for os, siger den politiske ordfører.

Han vil ikke vil røbe, hvor stor uenigheden er i Venstre om paragraffen. Men det står fast, at der har været en splittelse i partiet.

- Vi stemmer sammen i Venstre. Vi er stort set altid uenige om stort set alting, når et gruppemøde begynder.

- Så har vi en god debat, og det er en af de ting, jeg holder meget af i Venstre. Det er vores evne til at debattere og blive enige, siger Ellemann-Jensen.

Holdningsskiftet skal ikke ses som et nederlag for Venstre, mener han.

- Alle har ret til at blive klogere og følge den udvikling, der er i verden, siger Ellemann-Jensen.

Han har selv været splittet.

- Jeg har et behov for, at vi kan ytre det, vi vil. Men jeg synes også, at hensynet til den almindelige tone hinanden imellem vejer tungt, siger Ellemann-Jensen.

Venstres holdning har til sidst været afhængig af, hvad en undersøgelse fra Justitsministeriet ville vise.

Undersøgelsen har afdækket, hvilke erfaringer Norge, Holland og Island har haft med at afskaffe forbud mod blasfemi. I de lande har det ikke skabt problemer.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, minder om, at selv om paragraffen ryger ud af straffeloven, så kan man ikke bare uden konsekvenser brænde Koranen af for eksempel.

Gør man det, er det en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, siger han.

- Så kan politiet skride ind, og man kan blive idømt bøder. Det er ikke en straffelovsovertrædelse, men bålet kan blive fjernet med det samme. Så der er ikke frit spil, siger retsordføreren.

/ritzau/