V: Corydons forklaring i solcellesagen halter

Nye oplysninger om embedsmændenes rolle i solcellesagen strider direkte imod finansminister Bjarne Corydons forklaring, lyder kritikken fra Venstre, der vil have nye svar. Liberal Alliance er chokeret over forløbet.

Finansminister Bjarne Corydon (S). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Finansminister Bjarne Corydon (S) skal onsdag forklare Folketinget, hvorfor hans embedsmænd tilsyneladende fik lov til at tilrane sig betydelig politisk indflydelse i spørgsmålet om Rigsrevisionens undersøgelse af solcellesagen.

Selvom finansministeren og statsministeren tirsdag er indkaldt til samråd om solcellesagen, har Venstres Kristian Jensen (V) nu stillet yderligere spørgsmål, som Corydon skal besvare i Folketingssalen. Det sker efter, at nye oplysninger er kommet frem om embedsmændenes rolle.

»Det viser sig jo, der har været en meget indgående korrespondance på embedsmandsniveau lang tid før, at ministeren er kommet ind i sagen. Og det er i stærk modstrid med det, Bjarne Corydon tidligere har oplyst, når han har afvist, at det var embedsmændene, der tog initiativ til at forsøge at forhindre undersøgelsen. De her oplysninger bliver vi nødt til at få belyst nærmere,« siger Kristian Jensen.

Mailkorrespondancer, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, viser fredag, at regeringens topembedsmænd har haft betydelig indflydelse på beslutningen om at forsøge at bremse dele af undersøgelsen.

Embedsværket har blandt andet forfattet en udtalelse, som finansministeren gav om sagen i oktober. Og i et brev - uden underskrift - til rigsrevisor Lone Strøm forsøger Statsministeriet at tale hende fra at undersøge Klima- og Energiministeriets lovforberedende arbejde i forbindelse med solcellelovgivningen, som det ellers er besluttet.

»Det er statsrevisorerne, der har bedt rigsrevisor gå ind i sagen med lige præcis det sigte at undersøge det lovforberedende arbejde, og derfor er det bekymrende, at embedsmænd i ministerierne forsøger at presse rigsrevisor til at gøre noget andet end det, som statsrevisorerne har bedt hende om,« siger Kristian Jensen.

Liberal Alliances klima- og energiordfører, Villum Christensen (LA), er chokeret over forløbet i sagen.

»Det er et frygteligt eksempel på, at embedsmændene giver sig i kast med arbejde, de på ingen måde skal blande sig i. Det er åbenlyst, at denne sag vil give røde ører langt ind i flere ministerier, og derfor er det fuldstændig uhørt, at ministerier i forsøg på at skjule egne fejl og mangler griber til anonyme breve og indirekte pression,« siger Villum Christensen, der lovede rødvin til hele Folketinget, hvis solcelleloven ville få den ønskede effekt. Loven viste sig at være fuld af huller, som kan koste statskassen milliarder.

»Én ting er, at man gennemfører ugennemtænkt lovgivning og overhører alle advarsler. Men noget andet og langt mere alvorligt er, at man fra ministeriel side går ind og forsøger at påvirke en intern undersøgelse. Jeg er rystet og ser i den grad frem til samrådet i næste uge, hvor ministrene skal forsøge at svare for sig,« siger Villum Christensen.

Bjarne Corydon har tidligere afvist alle påstande om politisering fra embedsværkets side som noget »gennemført vrøvl«. Berlingske Nyhedsbureau forsøger at få en ny kommentar fra finansministeren.