V-byrådsmedlem: Løkke skal gå af

Nok er nok, mener V-byrådsmedlem i Solrød Kommune. Han kalder partitoppen »magtarrogant« og opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at gå af som formand efter den seneste bilagssag.

Venstres medlem af byrådet i Solrød, Bo Nygaard Larsen, ønsker at Lars Løkke Rasmussen skal forlade posten som formand for partiet. (Foto: Venstre og Nikolai Linares) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen skal gå af som formand for Venstre efter den seneste bilagssag, mener en af Venstres byrådsmedlemmer Bo Nygaard Larsen. Han udtrykker decideret mistillid til formanden, som han ikke længere mener, der kan blive siddende.

»Han skal gå af. Det er der ingen tvivl om,« siger Bo Nygaard Larsen, der i november 2013 blev valgt til byrådet i Solrød Kommune.

Det er den seneste bilagssag om Venstres indkøb af tøj og sko til partiformanden, der får Bo Nygaard Larsen til at sige: Nok er nok.

Han savner en klar forklaring fra formanden, så han har argumenter til forsvar i mødet med borgerne.

»Når folk spørger mig: Har Lars Løkke betalt sin skat? Så kan jeg kun svare, at det siger han, at han har. Men at jeg ikke ved det. Jeg er ikke selv overbevist. Desværre,« siger Bo Nygaard Larsen, der opfatter partiformandens forsvar for bilagssagen som »nedladende« og »arrogant«.

Særligt pressemødet tirsdag aften efter mødet med Venstres forretningsudvalg får det nyvalgte byrådsmedlem til at ryste på hovedet over sin partiformand.

»Det var jo pinligt. Han blev spurgt flere gange, om han havde betalt skat af rejsen med familien, men det svarer han ikke på. Han siger bare, at han har betalt den skat, han skal. Det er jo ikke et svar. Det bør han også vide. Om han ikke har gjort det før langt senere - i sidste uge eller sidste år - det ved jeg ikke, men så må han krybe til korset og sige: Det har jeg gjort, men jeg har gjort det for sent, og det drejer sig om det her beløb,« siger Bo Nygaard Larsen.

Får det dig til at mistænke, at der er noget galt?

»Ja, det gør det.«

Sagen om Løkkes partibetalte tøj og sko har fået uroen til at ulme i baglandet i usædvanlig grad. Nu retter Bo Nygaard Larsen en hvas kritik mod folketingsgruppen og partiets ledelse for deres måde at håndtere sagen.

Han opfatter det, som om partitoppen mener, at baglandet må rette ind, når nu partiets forretningsudvalg har sagt god for det.

»Men det er jo en magtarrogance af en anden verden. Det er slet ikke foreneligt med det frie ord og højskoletanken, som ligger til grund for hele Venstres eksistens. Det kan jeg slet ikke genkende, og jeg sidder virkelig og tænker: Undskyld, hvor dumme tror I egentlig, vi er? Jeg synes, at det er en meget, meget tragisk sag, og jeg havde da håbet, at han (Lars Løkke Rasmussen, red.) havde lukket den sidste mandag.«

»Man har kluntet i det, og man har ikke sagt sandheden med det samme. Hver dag er der kommet nye forklaringer. Da sagen begyndte at rulle, var modsvaret, at det var vigtigt for Venstre at klæde statsministerkandidaten godt på fra top til tå - inklusiv underbukser. Senere sagde man, at det var en gammel praksis, som blev afskaffet i 2012. Det kunne man bare have sagt med det samme, og når ikke man har gjort det, så sidder man med den der mistanke om, at der nok er noget galt,« siger Bo Nygaard Larsen og tilføjer:

»Der er noget, der tyder på, at der er en syg kultur i toppen af Venstre.«

Det er en af grundene til, at Bo Nygaard Larsen har taget bladet fra munden. En ting, som han samtidig opfordrer andre venstrefolk til at gøre, hvis ikke partiet skal gå til grunde.

»Det er afgørende for Venstres ve og vel og vores troværdighed, at vi kommer på banen og fortæller, at vi heller ikke synes, at det er foregået efter bogen, og at vi også mangler nogle klare svar,« siger Bo Nygaard Larsen, som bider mærke i, at en lang række af de støtteerklæringer, som Venstreformanden har fået på Facebook, stammer fra folketingsgruppen og personer tæt på Venstre-toppen.

»Der er kun meget få menige medlemmer, som er ude med den støtte,« siger Bo Nygaard Larsen, der tolker det, som om der er langt flere, der som han er trætte af sagen.

Han tror dog, at de manglende udmeldinger om dette skyldes frygt for partiledelsen: »De er nok bange for at få smæk af ledelsen,« lyder hans korte vurdering.

Er det sådan, det fungerer? At man bliver banket på plads, hvis man lufter sin utilfredshed offentligt?

»Det er første gang, jeg har prøvet det, og jeg er da ikke blevet kontaktet endnu, men jeg frygter, at der når som helst kan komme en melding centralt fra,« siger Bo Nygaard Larsen og tilføjer:

»Det er ikke særligt morsomt at gå ud alene. Man er oppe mod en tidligere statsminister og tidligere topministre - det kræver en del, og der tror jeg, at mange har tænkt, at den kamp ikke er værd at tage.«