V-borgmester: Sig nu undskyld til Godhavnsdrengene

Venstre-borgmester opfordrer Venstre-minister til at sige undskyld på statens vegne til de mange drenge, der for årtier siden blev udsat for overgreb og krænkelser på børnehjemmet Godhavn.

Sig nu undskyld til Godhavnsdrengene, Karen.

Sådan cirka lyder meldingen fra Venstre-borgmester Kim Valentin, Gribskov Kommune, til partifælle og socialminister, Karen Ellemann.

Kim Valentin kommer med opfordringen i forbindelse med, at han i en opdatering på Facebook forleden på vegne af sin kommune sagde undskyld til de drenge, der i 1960erne blev udsat for overgreb på institutionen Godhavn i nordsjællandske Tisvilde.

Meldingen kommer samtidig med, at der søndag var gallapremiere på spillefilmen »Der kommer en dag«, der handler om de mange krænkelser og svigt, drengene på børnehjemmet blev udsat for.

De tidligere børnehjemsbørn har i foreningen Godhavnsdrengene længe forsøgt at få en officiel undskyldning fra staten. Siden 2005 har fire socialministre dog nægtet. Men forleden lod Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, på DR forstå, at hun mener, at »ofrene skal have en undskyldning«, selv om det er »kontroversielt«, og der »ikke er tradition for det i Danmark«.

»Jeg er godt nok ikke staten,« siger Kim Valentin:

»Men hvis jeg nu lægger ud med at sige undskyld, så kan det være, andre følger med. En undskyldning skal komme fra hjerter, ikke fra hovedet.«

Altså en opfordring til dine partifæller på Borgen, regeringen og Karen Ellemann til at gøre det samme?

»Ja, og lad den komme lidt tjept,« siger han tilføjer, at »Karen har et stort hjerte«.

Socialministeren »kan godt forstå, at der opstår det her pres for, at der bliver sagt undskyld«.

»Det giver ikke mening, at den nuværende regering siger undskyld for, hvad der skete under tidligere regeringer for 50-60 år siden. I Danmark har vi domstolene til at fælde dom over de ansvarlige. Kan de ikke det, fordi det er sket for så mange år siden, så har vi historikerne og andre til at hjælpe os med at huske og lære af vores historie,« siger hun:

»Jeg er bekymret for, hvad en sådan en statslig undskyldning kunne medføre af andre sager. Der er foregået mange ting i historien, som vi ikke er stolte af i dag.«

Talsmand for Godhavnsdrengene, Poul-Erik Rasmussen, er »overrasket på den gode måde« over meldingen fra Gribskovs borgmester. Han håber, at Godhavnsdrengene ender med at få den undskyldning, der er så vigtig for dem.

»Det var jo ikke bare os, der var så mange andre. Systemet var ligeglad med os. Vi blev bare glemt, At vi får en undskyldning« siger han og henviser til ikke mindst meldingen fra Mette Frederiksen.

Han forventer, at der med undskyldningen »følger en lille pose penge«.

»Det skal være symbolsk. Vi skal anerkendes,« understreger han.

Godhavnsdrengene forsøger gennem retssystemet at få en officiel undskyldning. Indtil videre venter de dog på, at landsretten skal tage stilling til, om deres sag er forældet. Det kan vare op til et år, vurderer Poul-Erik Rasmussen.

»Får vi en undskyldning inden, dropper vi den,« siger han.