V: Årelang indsats mod IS er den eneste løsning

Venstre er klar til en langvarig kamp mod Islamisk Stat og forsvarsordfører Peter Juel Jensen ønsker, Danmark fortsat skal bidrage til koalitionen efter 1. oktober, når Folketingets mandat til den nuværende indsats udløber.

Arkiv. Foto: Christian Als/Scanpix 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark og resten af den internationale koalition står over for en lang og krævende krigsindsats mod Islamisk Stat (IS), mener den amerikanske forsvarschef, general Martin E. Dempsey, der vurderer, at kampen mod terrormilitsen kan tage 20 år.

Det får dog ikke Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen (V), til at ryste på hånden, når det kommer til et fremtidigt dansk bidrag mod terrororganisationen. Det kan nemlig tage en hel generation at ændre det tankesæt, der har skabt IS, mener forsvarsordføreren.

»At det kan blive en meget langvarig indsats, er noget, som vi har frygtet, men det gør ikke indsatsen mindre vigtig. Med den hastighed, som IS breder sig i Nordafrika og Mellemøsten, er vi i den vestlige, frie verden nødt til at stoppe ulykken, hvor den sker. Og hvis det betyder, Danmark skal bidrage med soldater uden for landets grænser i en længere årrække, så gør vi det, fordi alternativet er meget værre,« siger Peter Juel Jensen.

Partierne i Folketinget beslutter netop i disse dage, hvordan Danmark skal bidrage til koalitionen, som med »Operation Inherent Resolve« bomber IS i Irak og Syrien, når forsvarets mandat til at deltage i bombekrigen mod IS udløber efter 1. oktober.

Berlingske erfarer, at forsvarschef Peter Bartram har opstillet flere muligheder for fortsat dansk deltagelse, men fælles for dem er, at F16-bidraget skal have en pause. En af mulighederne er, at fly, piloter og mekanikere trækkes hjem i et halvt år.

Den tanke er Peter Juel Jensen bestemt ikke afvisende over for, men så er det vigtig at finde ud af, hvordan Danmark så kan bidrag til koalitionens kamp mod IS, mens F16 personalet får hvile, understreger han.

»Det, som er vigtigt for Danmark, er at være medlem af den koalition, som bekæmper IS. Så må det være op til de ansvarlige militærfaglige at oplyse Danmark om, hvad der er størst behov for, at vi bidrager med,« siger Peter Juel Jensen.

»Men der er ingen tvivl om, at vores piloter og flymekanikere er ved at være kørt godt i bund, så for mig er det vigtig at finde ud af, hvad koalitionen ellers mangler, hvis det ikke er F16-fly,« tilføjer forsvarsordføreren med henvisning til, at F16-flyenes mekanikere tidligere har advaret om udbrændthed, stress og nedslidte kampfly på basen i Kuwait.

Forsvarsminister Carl Holst (V) har planlagt møder med forsvarsordførerne for partierne bag forsvarsforliget onsdag og torsdag forud for et samlet møde i forligskredsen på fredag.