Uskyldig drabsanklaget opgav erstatningskamp

I 2010 blev Jan Lindholdt Mikkelsen hængt ud for et drab på forsiden af Ekstra Bladet - et drab, han ikke havde begået. Men på grund af de lave erstatningsniveauer undlod han at trække flere medier i retten.

Foto: Nils Meilvang

»Genert og pigesky.«

Således blev Jan Lindholdt Mikkelsen beskrevet på forsiden af Ekstra Bladet i 2010, hvor han med navns nævnelse og med billede blev hængt ud for et mord på en ung kvinde, som det senere skulle vise sig, at han ikke havde begået.

Alligevel kunne han i en række medier læse i en overskrift, at »Myrdede Maria fik tæsk i 48-årigs lejlighed.«

Når Jan Lindholdt Mikkelsen kunne hænges ud for mordet, var det fordi, der ikke var blevet nedlagt navneforbud i sagen. Ekstra Bladet var altså i sin gode ret til at gøre det - men alligevel er det en sag, som avisens chefredaktør, Poul Madsen, siden har undskyldt som en meget stor fejl.

Jan Lindholdt Mikkelsen blev nemlig via DNA-materiale fuldstændig renset for samtlige anklager. Han havde ikke slået Maria ihjel. Og han havde af samme grund aldrig givet hende tæsk i sin lejlighed.

Efterfølgende fik Jan Lindholdt Mikkelsen 37.000 kroner i erstatning fra staten for uberettiget fængsling - men efterfølgende bebudede han også, at han ville trække flere af de medier, der havde hængt ham ud for mordet, i retten med henblik på erstatning.

I dag fortæller han dog til Berlingske, at han undlod at forfølge sagen, fordi han af en jurist blev gjort opmærksom på, at erstatningsniveauerne for eksempelvis tort så vidt vides aldrig har været over de 100.000 kroner, som en person blandt andet fik i 2002 for i Ekstra Bladet - uberettiget - at være blevet hængt ud for drab på mellem 10 og 12 personer.

Jan Lindholdt Mikkelsen havde altså ikke udsigt til nogen større erstatning - og hvis han endte med at tabe sagen, som skal køres civilt, ville han tilmed skulle betale for alle sagsomkostningerne.

På den baggrund besluttede han sig for, at han ikke »ville rode op i det hele en gang til«, som han fortæller.

»Jeg ville bare slippe for det hele. Få det lukket ned.«

Men hvis erstatningsniveauerne - som de borgerlige oppositionspartier og Socialdemokraternes retordfører i dag taler for - havde været markant højere, så var han gået videre med det.

»Ikke kun for pengenes skyld - men for at få en følelse af retfærdighed over det, jeg var udsat for. Og for at give de medier, der hængte mig ud for mordet, en lærestreg. Det kunne jo forhåbentligt - hvis jeg altså havde vundet sagen - have betydet, at der var en lavere risiko for, at andre blev bragt i samme situation, som jeg blev bragt i,« siger Jan Lindholdt Mikkelsen.

Han forklarer, at han sad varetægtsfængslet, da forsiderne og spisesedlerne prægede det danske medielandskab. Derfor hørte han først om anklagerne, da han fra fængselscellen så sig selv omtalt i fjernsynet. Og det var meget ubehageligt.

»Jeg var jo lamslået, altså ... Men sidder med en følelse af, at det simpelthen ikke kan være rigtigt. Det kan ikke være mig, de taler om som en eller anden morder. Det er noget, jeg aldrig nogensinde vil glemme. Folk, der kendte mig hjemme fra Herning, troede jo ikke på det. Men man kan jo ikke lade være med at tænke på alle dem i resten af Danmark, der ikke kender mig. De forbinder jo bare det billede af mig med det mord, der blev begået,« siger han.

forsiden af dagens Berlingske foreslår Venstre, at erstatningerne til mediernes ofre samt dagbøderne til redaktørerne som minimum tredobles. Derudover foreslår de, at politiet fremover skal kunne hjælpe personer som Jan Lindholdt Mikkelsen fra at løfte tortsagerne ved domstolen, så det ikke skal køres som en civil proces, og partiet foreslår, at journalister, der gentagne gange gør sig skyldige i grove privatlivs- eller æreskrænkelser, skal ryge i fængsel.

Hele den borgerlige opposition bakker op om forslaget - mens Socialdemokraternes retsordfører erklærer sig villig til at forhandle om begge dele.

Justitsminister Karen Hækkerup (S), som er indkaldt i samråd om Se og Hør-skandalen i kulturudvalget i dag, vil afvente politiets efterforskning af den igangværende sag, før hun lægger sig fast på noget. Hun erklærer sig dog åben for at kigge på, om erstatningsniveauerne kan sættes op.