USA skuffede Fogh fælt under Muhammed-krisen

Anders Fogh Rasmussen var så utilfreds med USA under Muhammed-krisen, at han truede præsident Bush med at tage Danmarks internationale engagement op til revision.

Daværende præsident George W. Bush og statsminister Anders Fogh Rasmussen i Bushs truck ved Prarie Chapel Ranch i Crawford, Texas. Februar 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Fogh Rasmussen (V) var dybt skuffet over USA, da Muhammed-krisen kulminerede med afbrænding af danske ambassader i Mellemøsten i 2006.

Det siger den daværende statsminister i et interview med Politiken.

Anders Fogh Rasmussen fortæller, at det historisk tætte forhold mellem Danmark og USA var ved at briste på grund af konflikten.

Problemet var ifølge Fogh Rasmussen, at talsmænd fra det amerikanske udenrigsministerium kritiserede Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i skarpe vendinger. Det var stik imod den danske regerings strategi om ikke at forholde sig til tegningernes indhold.

Anders Fogh Rasmussen var så utilfreds, at han tog fat i den daværende amerikanske præsident, George W. Bush.

»Jeg sagde til ham: 'Ved du hvad? Nu er der begyndt at komme røster i Danmark om, at måske skulle Danmark begynde at tage sit internationale engagement op til revision, når vi ikke kan regne med, at vores allierede støtter os, når der er brug for det.' Og det er jo et sprog, Bush forstår,« siger Anders Fogh Rasmussen til Politiken.

Han konstaterer, at der ikke efterfølgende kom »flere mærkelige udtalelser« fra amerikansk side.