Uro vokser: Interne mails afslører strid i Venstre

En række folketingsmedlemmer beklager sig internt over, at de ikke inddrages af frygt for læk.

Afslutningsdebat i Folketinget. Jakob Engel-Schmidt (V) og Carl Holst (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Kritikken af et regeringsforslag om at lade staten udkonkurrere realkreditten med billigere lån til alment byggeri vokser.

TV2 og Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af interne mails fra folketingsmedlemmer i Venstre, som er kritiske overfor regeringens forslag.

Forslaget går ud på at ændre loven, så nybyggeri og renovering af almene boliger fremover kan finansieres med statslån i stedet for realkreditlån.

Både Venstres gruppeformand, Søren Gade, og den tidligere konservative minister Bendt Bendtsen har kritiseret forslaget offentligt.

I de interne mails rejses kritikken af folketingsmedlemmerne i Venstre Jacob Jensen, Hans Chr. Schmidt, Jan E. Jørgensen, Kristian Pihl Lorentzen, Peter Juel Jensen, Erling Bonnesen samt Jakob Engel-Schmidt.

- Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse.

- Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens, skriver Jakob Engel-Schmidt ifølge Ekstra Bladet.

Undervejs forsøger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen at få partifællerne til at holde igen.

- Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses, skriver Ellemann-Jensen.

Herefter fortsætter kritikken ufortrødent.

Det fremgår, at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) udsendte en pressemeddelelse med forslaget.

Ifølge TV2 kalder finansminister Kristian Jensen (V) den del "beklageligt" i en intern mail.

Finansordfører Jacob Jensen (V) kritiserer, at folketingsgruppen heller ikke blev orienteret godt nok i sagerne om aftalen om blasfemiparagraffen og pensionsaftalen.

- Det er ikke længe siden, at vi havde en tilsvarende situation med blasfemiparagraffen, hvor en minister gik i medierne mod Venstres linje, hvorefter gruppen rettede ind af hensyn til regeringssamarbejdet, skriver han ifølge TV2.

/ritzau/