Uret er sat i gang: Finansloven skal stemmes igennem om ti dage

Liberal Alliance vil kun stemme for en finanslov, hvis der opnås enighed om aftaler for skat og udlændinge.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) undlod mandag aften at trække LA's finanslovstrusler tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne i blå blok er under pres, hvis julefreden skal nå at sænke sig på Christiansborg inden jul.

Uret er nu officielt sat i gang, da partierne tirsdag er blevet enige at stemme finansloven igennem inden jul.

Den bliver behandlet i Folketingssalen 22. december, og dermed nærmer deadline sig, hvis blå blok skal nå at blive enige om en skatteaftale og en udlændingeaftale inden.

Behandlingen starter klokken otte med ændringsforslag og selve afstemningen på samme dag, så den kan vedtages inden jul.

Det blev vedtaget tirsdag formiddag på et møde mellem Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og partierne samt finansminister Kristian Jensen (V).

Dermed har partierne i blå blok ti dage til at blive enige om en skatteaftale og udlændingeaftale. Regeringspartiet Liberal Alliance vil kun stemme for finansloven, hvis der er enighed om de to aftaler.

Mandag aften sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde i Statsministeriet, at hele regeringen nok skulle stemme for finansloven.

Men kort efter udtalelsen vendte Liberal Alliances chefforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, overraskende tilbage til pressen.

Her undlod han trods gentagne spørgsmål at trække truslen tilbage.

Dermed lader det til endnu at være uvist, hvad det nye år vil bringe på Christiansborg.

Forhandlingerne om skat vil i de kommende dage fortsætte i Finansministeriet hos finansministeren.

Der er endnu ingen oplysninger om officielle forhandlingsmøder for skat, men politikerne kan mødes til hulemøder uden for pressens søgelys.

Sideløbende vil forhandlingerne om udlændingestramninger fortsætte i Udlændinge- og Integrationsministeriet hos Inger Støjberg (V).

De forhandlinger genoptages tirsdag klokken 14.30.

Folketingets lovsekretariat oplyser i en mail, at politikerne skal igennem to runder med afstemninger 22. december.

»Efter afstemninger om ændringsforslagene vil der blive holdt en pause på cirka to timer med henblik på en sidste gennemgang af lovforslag og ændringsforslag, hvorefter der i et nyt møde skal stemmes om finanslovens endelige vedtagelse.«

Få et overblik over LA's udtalelser fredag og mandag:

Fredag 8. december:

Mens finanslovaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften faldt på plads i Finansministeriet, skrev finansordfører Joachim B. Olsen (LA) inde fra forhandlingslokalet en statusopdatering på Facebook:

»I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen. Det har alle journalisterne ikke fanget.«

Adspurgt om økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) var enig i truslen fra sin partifælle, lød svaret under præsentationen af finansloven:

»Jeg er enig i, at vi får en skatteaftale, inden vi kommer til tredjebehandlingen (af finansloven, red.). Det er forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt.«

Mandag 11. december:

Efter et møde mellem DF og regeringen i Statsministeriet slog Lars Løkke fast, at "selvfølgelig stemmer regeringen for finanslovsaftalen".

Adspurgt om LA fastholder truslen om ikke at stemme for finansloven, hvis der ikke forinden lander en skatteaftale, svarer Ammitzbøll-Bille:

»Det her handler ikke om trusler. Det handler om, at statsministeren i fredags sagde, at han lægger afgørende vægt på, at vi lander en skatte- og udlændingeaftale inden 3. behandlingen af finansloven.«

I sagde i fredags, at I ikke vil stemme for finansloven, hvis ikke I får en skatteaftale. Fastholder I det?

»Vi har sagt, at vi tror, det kan lade sig gøre at lande en skatte- og udlændingeaftale inden 3. behandlingen af finansloven. Det troede vi i fredags, det tror vi i dag, og jeg er optimistisk for, at det kan lade sig gøre, hvis der er politisk vilje.«

/ritzau/