Unge skal have nemmere ved at blive danske

En ren straffeattest og en bestået afgangsprøve fra folkeskolen bør være nok til, at udlændinge født i Danmark kan få statsborgerskab, mener regeringen. Justitsminister Karen Hækkerup har fremsat et lovforslag.

Mønstereksemplerne på velintegrerede unge i Danmark, som holder sig ude af ballade og passer skolen, skal have lettere ved at få dansk statsborgerskab.

Det mener regeringen, som nu har stillet et lovforslag om, at udenlandske unge med en ren straffeattest skal kunne opnå dansk indfødsret gennem en erklæring til statsforvaltningen.

»De unge udlændinge, der er født og opvokset i Danmark, og som har taget del i det danske samfund, får nu mulighed for at erklære sig danske. Regeringen mener, at denne gruppe velintegrerede unge skal have lettere ved at opnå statsborgerskab. Det fremmer integrationen,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

»Der er selvfølgelig en række klare betingelser, der skal være opfyldt. For eksempel skal man have haft bopæl her i landet i mindst 12 år, og man må ikke være dømt for alvorlig kriminalitet. Det, synes vi i regeringen, er ret og rimeligt,« tilføjer hun.

Derudover kræver en godkendt erklæring, at de unge har bestået folkeskolens afgangsprøve eller er fyldt 18 år.

I lovforslaget lægger regeringen samtidig op til, at der skal være ligestilling af børn, der er født i og uden for ægteskab. Så et barn får dansk statsborgerskab, hvis mor eller far er dansk, uanset om de er gift eller ej.

Målet om den enkelte og hurtige adgang til statsborgerskab er en del af regeringsgrundlaget, og det er på den baggrund, regeringen har fremsat forslaget.