Unge radikale til Østergaard: Træk støtten til asylstramningerne

Radikal Ungdom mener ikke, at moderpartiet på Christiansborg kan stå bag regeringens asylstramninger efter Morten Østergaards opsigtsvækkende udmelding.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Enhedslisten og SF vil have regeringen til at droppe de planlagte stramninger af asylreglerne, og nu melder endnu en kritiker sig i koret.

Således opfordrer Radikal Ungdom Morten Østergaard (R) til at trække de Radikales støtte til den lovstramning, som er ved at blive vedtaget i Folketinget.

Udmeldingen fra de unge radikale kommer, efter Østergaard har udtalt, at de syriske borgerkrigsflygtninge sandsynligvis kommer til at være i Danmark i mange år endnu, og at kommunerne derfor bør integrere syrerne fra dag et.

»Jeg er overrasket over, at Radikale Venstre stadig kan stå på mål for det her forslag, når vi hører klokkeklart fra Morten Østergaard, at det ikke er midlertidige flygtninge,« siger Christopher Røhl, landsformand for Radikal Ungdom. Han uddyber:

»Hvis Morten virkelig mener, at han vil have en øget integration, så er det jo ikke ved at holde familier adskilt i længere tid, som der er lagt op til. De burde trække støtten til forslaget,« siger han.

Udtalelsen fra Morten Østergaard omkring de syriske flygtninge kommer efter, den radikale leder i et par døgn har besøgt flygtningelejren Záatari i Jordan og andre flygtningeindkvarteringer i nabolandet Libanon:

»Vi er nødt til at planlægge efter, at de kan være her i årevis,« sagde han i aftes til Radio24syv.

»Alt det med, at vi ikke behøver at lære dem dansk og integrere dem, må vi lægge på hylden. Det er en integrationsproces, der starter, og hvornår den slutter, ved vi ikke. Derfor kan vi lige så godt give den fuld program fra starten fra dag ét, hvor de får deres asyl i Danmark,« sagde Østergaard fra Libanon.

Ordene fra Østergaard har fået særlig opmærksomhed, da Folketinget er tæt på at vedtage regeringens asylforslag, som netop er rettet mod det stigende antal syriske asylansøgere, og hvor midlertidighed står helt centralt.

Christopher Røhl har svært ved at se sammenhængen mellem udmeldingen fra Østergaard og den politik, som moderpartiet er parat til at lægge stemmer til.

»Vi støtter jo op om radikal politik, og det, Morten er ude at tale om, er jo egentlig radikal politik. Men den politik, han vælger at føre inde på Christiansborg, er en anden, og det synes jeg er brandærgerligt,« siger han.

Han forstår ikke, hvordan den radikale leder kan stå på mål for stramningerne.

»Så vidt jeg har forstået, har han ikke tænkt sig at trække sin støtte fra forslaget, men med hans seneste udmelding kan man jo blive endnu mere overrasket over, at han holder på at støtte forslaget, da alt jo tyder på, at det ikke er midlertidige flygtninge, vi får,« siger Christopher Røhl.

Regeringens udspil til asylstramninger går kort fortalt ud på, at personer på flugt fra vilkårlige overgreb som i Syrien i første omgang kun skal tildeles en 1-årig, midlertidig opholdstilladelse i Danmark. I den tid kan de ikke få familiesammenføring. Er der fred i hjemlandet efter det ene år, skal den pågældende flygtning vende hjem. Er der fortsat krig, forlænges opholdstilladelsen med 2 år ad gangen.