Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når frontfiguren i Folketingets valgvideo til europaparlamentsvalget, Voteman, tæsker sig vej til de unge vælgere, er det både kikset og fordummende. Det mener landsformand Christopher Røhl fra Radikal Ungdom.
»Det er et kikset forsøg på at nå ud til ungdommen, at man på den måde appellerer gennem vold og store muskler. Den bygger på mange af de stereotyper, der ligger over for ungdommen, og den tænker på ingen måde nyt. Den er fordummende i sin reklame over for de unge på grund af det sprog, den taler i,« siger han.
Landsformanden anerkender dog videoens budskab, fordi de unges valgdeltagelse ved europaparlamentsvalget generelt ligger lavt. Ved valget i 2009 gik kun omkring en tredjedel af de danske unge under 30 år til stemmeurnerne på valgdagen.
»Det er super vigtigt, at Folketinget laver en reklame for valget. Det er et godt initiativ, for det er et enormt problem, at unge mennesker ikke stemmer. Det er godt, at man tager et initiativ, og det er godt, at man målretter videoen mod de unge, men måden, de gør det på, er direkte pinlig,« siger Christopher Røhl.
Han så gerne, at man i stedet fik unge vælgere til at fortælle om deres forhold til EU. Samtidig efterspørger han også mere fokus på de fordele Danmark, kan opnå gennem EU.
»I Folketingets kampagne siger man ikke rigtig, hvad konsekvensen af europaparlamentsvalget er. De forholder sig ikke til indholdet af valget og hvad vi kan få ud af det,« siger RU-formanden.
Radikal Ungdom har selv en kampagne for at få unge til at stemme. Under overskriften »EU er min bro’« fortæller unge mennesker om fordelene ved EU-samarbejdet, for eksempel lavere takster på udlandsopkald og lægebehandling i udlandet dækket af sygesikringen.
»Vi mener, at EU er en, der kommer og beskytter os. Ligesom en bro’ (bror, red.). Samtidig har vi så modsat Folketinget holdt os fra sexistiske undertoner. Det er bare kikset,« siger Christopher Røhl.