Unge mister 1300 kroner ved at gå fra kontanthjælp til SU

Med 2025-planen vil en ung kontanthjælpsmodtager få 1257 kroner mindre om måneden ved at starte på et studie.

Oppositionen kritiserer regeringen for at gøre der mindre attraktivt for unge kontanthjælpsmodtagere at tage sig en uddannelse. Arkivfoto fra Københavns Universitet på Frue Plads. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Regeringen gør det med sin 2025-plan mindre attraktivt at gå fra kontanthjælp til SU - og dermed mindre attraktivt at tage en uddannelse, lyder kritikken fra oppositionen. Det skriver DR.

Unge kontanthjælpsmodtagere, der er på den såkaldte uddannelseshjælp, vil nemlig miste knap 1300 kroner om måneden, hvis de vælger at begynde på en uddannelse, og dermed skifter ydelsen ud med SU.

Unge under 30 år modtager ikke kontanthjælp, men en særlig uddannelseshjælp, der er på niveau med SU'en.

Cirka 35.000 unge er i dag på uddannelseshjælp. De modtager omkring 6000 kroner før skat om måneden.

Det er stort set det samme som SU'en, der lyder på omkring 5900 kroner før skat. Men med regeringens bebudede SU-besparelser i 2025-planen vil de to ydelser ikke længere flugte.

Regeringen lægger nemlig op til at omlægge en del af SU'en til et lån, så stipendiumdelen kun udgør omkring 4700 kroner om måneden.

- Hvis de siger, at der skal være et økonomisk incitament for at starte på en uddannelse, så er det jo helt forkert, at de går i den anden retning, når de skærer i SU'en, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) til DR.

Venstres uddannelsesordfører, Jakob Engel-Schmidt, frygter dog ikke, at færre unge kontanthjælpsmodtagere vil droppe at søge ind på en uddannelse.

- For hvis man følger den logik, så skulle alle unge jo være på kontanthjælp i stedet for SU. Folk tager en uddannelse, fordi det er en god investering, siger han til DR.

Socialdemokratiet og SF frygter dernæst, at regeringen kan finde på at harmonisere ydelserne, så også uddannelseshjælpen sættes ned med SU'en.

Det vil Jakob Engel-Schmidt over for DR ikke afvise. Men Venstre har ikke noget forslag om det i ærmet, lyder det.

Udmeldingen kommer samme dag, som tusindvis af studerende ventes at gå på gaderne i København, Aarhus, Odense og Aalborg for at demonstrere mod SU-besparelserne.

/ritzau/