Unge DFere peger på Messerschmidt som formand trods dom

Dansk Folkepartis Ungdom ønsker, at næstformand Morten Messerschmidt bliver ny formand for partiet.

DFU's formand Tobias Weische opfordrer til TV2 Morten Messerschmidt til at stille op som formand for partiet. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formand for Dansk Folkepartis ungdom, Tobias Weische, siger til TV 2, at ungdomsorganisationen vil støtte Morten Messerschmidt som ny formand, hvis han stiller op.

Morten Messerschmidt, der er politisk næstformand for Dansk Folkeparti, sagde onsdag, at han overvejer sit kandidatur. Ikke mindst set i lyset af den dom for svig og dokumentfalsk i byretten, der afventer anke.

»Han er en sindssygt dygtig politiker. Nok den dygtigste vi har i Dansk Folkeparti,« siger Tobias Weische til TV 2 om Morten Messerschmidt.

Hovedbestyrelsen i Dansk Folkepartis Ungdom opfordrer også Messerschmidt til at gå efter posten.

Onsdag meddelte formand Kristian Thulesen Dahl, at han efter den markante tilbagegang til kommunalvalget vil bede partiets hovedbestyrelse om at indkalde til ekstraordinært landsmøde med valg til formand på dagsordenen.

Et valg han ikke selv vil stille op til.

»Vi bliver nødt til at komme ud af det dødvande, vi har været i, de seneste par år. Vi bliver nødt til at genvinde kontakten til de vælgere, der kan stemme på Dansk Folkeparti,« sagde han.

Morten Messerschmidt har længe mere eller mindre direkte bejlet til formandsposten. Og i 2019 blev han på partiets sommergruppemøde efter spekulationer om magtkampe udpeget til politisk næstformand.

Han blev dog tidligere i år dømt for svig med EU-midler og dokumentfalsk fra sin tid i EU-Parlamentet. Morten Messerschmidt har anket dommen til landsretten, hvor sagen kommer for til februar.

»Det er noget, jeg vil overveje, men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg nu på syvende år går rundt med en stor sky over hovedet, som jeg stadigvæk afventer en afklaring på,« sagde Morten Messerschmidt onsdag om sine potentielle formandsaspirationer.

Hvis Morten Messerschmidt bliver dømt ved landsretten og en eventuel anke til Højesteret bliver afvist, risikerer han at blive smidt ud af Folketinget som minimum indtil næste valg.

Til TV 2 siger Tobias Weische, at han er sikker på, at Morten Messerschmidt vil blive frikendt.

Ud over Morten Messerschmidt bliver tidligere Venstre-profil Inger Støjberg, EU-parlamentarikeren Peter Kofod og den tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen nævnt som mulige kandidater.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse mødes lørdag i Fredericia for at beslutte processen omkring indkaldelse til ekstraordinært årsmøde og valg af ny formand.

/ritzau/