Ungdomspolitikere afviser offentlighedslov

Samtlige folketingspartiers ungdomsorganisationer er imod stramningen af offentlighedsloven. Det kan i forvejen være svært at følge med i, hvad politikerne laver, siger KUs formand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal det være lettere at nægte danskerne indblik i politikernes korrespondance?

Nej, lyder det enstemmigt fra samtlige folketingspartiers ungdomsorganisationer. De kritiserer alle forslaget til en ny offentlighedslov, som regeringen med justitsminister Morten Bødskov (S) er ved at realisere sammen med Venstre og de Konservative.

Dermed tilslutter ungdomspolitikerne sig gruppen af kritikere, som blandt andre tæller folketingspartierne Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti samt flere medieeksperter.

I lovforslaget lægges det op til, at det ikke vil være muligt at få aktindsigt i ministrenes kalendere, ligesom dokumenter, som kan bruges til ministerbetjening, kan undtages aktindsigt. Det samme gælder dokumenter, som ministre og folketingsmedlemmer udveksler i forbindelse med lovforslag.

Hos Venstre Ungdom lyder kritikken således:

»Der er elementer i loven, som vi er meget bekymret over Det er vigtigt, at partierne får pillet de elementer ud, som giver mindre åbenhed,« siger VU-formand Morten Dahlin til BT.

Samme toner hører man fra Konservativ Ungdom, Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom.

»Det kan i forvejen være svært at følge med i, hvad politikerne laver, og den nye offentlighedslov lægger op til, at det bliver endnu sværere. Det synes vi ikke er en god idé,« udtaler formanden for de unge konservative, Kristoffer Beck.

Også regeringens ungdomspartier er imod forslaget til den nye offentlighedslov. Hos Radikal Ungdom forklarer landsformand Ditte Søndergaard modstanden således:

»Vi har set utallige sager, hvor man i 00erne har sat ministertaburetter over menneskerettigheder og demokrati. Vi har haft eksempler på magtmisbrug i sagen om overbetaling af privatsygehuse, skattesagen statsborgerskabssagen og manipulation af beskæftigelsestal«.

Hos Danmarks Socialdemokratisk Ungdom er man også imod, fortæller formand Camilla Schwalbe.

»Det er vigtigt, at de parlamentariske arbejdsgange er fleksible, men den nye offentlighedslov indskrænker åbenheden og muligheden for aktindsigt. Der er meget, som tyder på, at sager som Tamilsagen eller for eksempel sagen om overbetalinger af privathospitaler ikke ville være kommet frem med de kommende ændringer,« siger hun til BT.

Hos Socialistisk Ungdoms Front, der fungerer som Enhedslistens uoficielle ungdomsorganisation, forklarer ledelsesmedlem Aksel Rosager modstanden på denne måde:

»Vi så i december og januar, at Mette Frederiksen (S) og Bjarne Corydon (S) tilbageholdte oplysninger om, hvor mange der rent faktisk faldt ud af dagpengesystemet. Dermed undgik man den ophedede debat, det ville medføre. Hvis vi havde den nye offentlighedslov, så var det ikke kommet frem«.

Selv om regeringspartierne fastholder, at loven skal strammes, er vokser modstanden i baglandet. Senest har en række medlemmer af SFs landsledelse krævet, at partiet revurderer sin holdning til lovændringen.

»Man må for god ordens skyld standse op og vurdere, om tingene er gået for hurtigt med sådan en principiel lov, som vedrører kronjuvelerne i demokratiet,« siger landsledelsesmedlem Thomas Klimek til Jyllands-Posten.