Ungdomspartier lover pæn debat

Partiernes ungdomsafdelinger har underskrevet et manifest om at holde den gode debattone under den kommende valgkamp. Det sker på initiativ fra Facebook.

Partiernes ungdomsafdelinger har underskrevet et manifest om at holde den gode debattone under den kommende valgkamp. Det sker på initiativ fra Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

Når valgkampen er på sit højeste, så går det ikke at svine politiske modstandere til på de sociale medier for at vende billedet. Partiernes ungdomsafdelinger har ifølge Politiken givet hinanden ord på, at de vil forsøge at holde en pæn tone i debatten.

Ungdomspartierne har underskrevet et manifest med ti erklæringer, som har fokus på den gode debattone, og initiativet kommer fra Facebook, der med sine 3,4 millioner aktive danske brugere bliver den største scene for politiske debatter ved det kommende folketingsvalg.

Landsformanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Alexander Grandt Petersen, ser manifestet som en måde at forpligte hinanden til at sikre, debatniveauet ikke rammer bunden, når det virkelig snerper til under valgkampen.

»Men jeg forestiller mig ikke, at vi skal være politi over for hinanden. Det her handler om at have en dialog inden valgkampen går i gang, og så må vi alle føre lidt selvjustits med det, vi nu har tilsluttet os,« siger Alexander Grandt Petersen til Politiken og forklarer, at særligt kvinderne i DSU oplever, at de politiske debatter kammer over i sexisme og kvindehad:

»Man skal hele tiden huske på, at man diskuterer med et levende menneske. Når det er sagt, synes jeg, at ungdomsorganisationerne gerne må lave sjov og være lidt frække.«

Manifestet kommer dog tilsyneladende ikke til at ændre på ungdomspartiernes fremtidige kampagner, da hverken DSU-formanden eller formanden for Venstres Ungdom, Jens Husted, mener, at nogle af de foregående eller fremtidige kampagner strider imod det ny manifest.

Derimod håber ungdomspolitikerne, at den nye aftale om en god debattone vil give »en adfærdsændring«, så de unge politikere eksempelvis bliver bedre til at rose politiske modstandere, hvis det er på sin plads. Med andre ord skal manifestet fungere som en rettesnor for, hvordan valgkampstonen skal være på de sociale medier, hvor alle skal føle sig velkomne.

Udover DSU og Venstres Ungdom har også DF Ungdom, Konservativ Ungdom, Radikal Ungdom og SF Ungdom underskrevet manifestet.