Ungdomsparti vil trække stikket på statens overvågning

Radikal Ungdom mener, at Danmark er blevet et overvågningssamfund. Det vil ungdomspartiet nu lave om på.

Det skal være slut med at overvære danskere på offentlige steder, mener Radikal Ungdom. Arkivfoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Danmark er blevet et overvågningssamfund, hvor man bliver kigget over skulderen af staten.

Sådan lyder konklusionen hos Radikal Ungdom, som vil gøre op med udviklingen. Og der skal tages drastiske midler i brug.

Al offentlig overvågning skal væk, mener ungdomspartiets formand, Victor Boysen.

»Vi synes, man er nødt til at starte en debat om, hvilket samfund vi gerne vil have. Og fra vores side bliver det et nej tak til så massiv overvågning, som vi har i dag,« siger han.

I et debatindlæg i torsdagens udgave af Politiken uddyber partiformanden sine argumenter.

Her forklarer Victor Boysen, at overvågningen i gadebilledet og på internettet har taget overhånd. Politiet har alle brikker i "deres store overvågningspuslespil", mener han.

Ungdomsformanden mener, det er med til at mistænkeliggøre alle danskere, fordi det sender et signal om, at alle "potentielt set er forbrydere".

Ingen ved præcis, hvor mange kameraer der er sat op på gader og stræder i Danmark.

Men brancheforeningen Sikkerhedsbranchen anslog i december, at der i alt er op mod 1,5 millioner kameraer i Danmark. Det inkluderer både offentlige og private kameraer.

For nogle mennesker er kameraer på offentlige steder med til at skabe tryghed. Men det argument køber Victor Boysen ikke.

»For mig giver det ikke nogen tryghed, at der er en masse efterretningsansatte, som kan følge med i, om jeg piller næse på Nørreport, når jeg skal med toget,« siger formanden.

Han anerkender dog, at der kan være situationer, hvor det er vigtigt, at man kan holde øje med bestemte personer.

»Hvis man endelig skal overvåge sine egne borgere, skal man gøre det mod bestemte personer af en bestemt årsag. Så kan det godt have en virkning,« siger Victor Boysen.

Men selv i de situationer påpeger han, at det er mere effektivt at have "en agent på gaden" i stedet for at prøve at fange forbrydere på kamera.

/ritzau/