Ungdomsparti donerer penge til våben: Det er en investering i fred

Socialdemokratisk ungdom donerer 50.000 kroner til Den danske Ukraine komité, der går til det ukrainske forsvar. Ifølge formand for DSU, Frederik Vad Nielsen, er det en investering i fred, selvom han ikke kan garantere, hvor våbnene ender henne.

Ukrainske kampvogne uden for Mariupol. Ungdomsparti har netop besluttet at donere 50.000 kroner til Den danske Ukraine komité. Formand mener, at det er en investering i fred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets ungdomsorganisation donerer 50.000 kroner til Den danske Ukraine komité.

Det skriver formand for DSU Frederik Vad Nielsen på sin Twitter.

»Hjælp til Ukraines territorialforsvar er ikke en investering i krig. Det er en investering i, at freden ankommer hurtigere end frygtet!« lyder det blandt andet på formandens Twitter-profil.

I har valgt at donere 50.000 til Ukraine-komiteen og skriver, at det er en investering i fred. Hvordan er det en investering i fred at donere penge til våben?

»Det er det fordi, at jo hurtigere ukrainerne slår tilbage mod russerne, jo hurtigere er krigen afsluttet, jo nemmere bliver det for ukrainerne at få magt over deres eget land hurtigt. Hvis vi kun donerer penge til tøj, mad og flygtningelejre, lader vi Putin tage det, han vil have, og så er friheden knækket. For os er dette en investering i, at freden kan komme hurtigere til det ukrainske folk,« siger Frederik Vad Nielsen.

Ifølge Frederik Vad Nielsen er DSU den første ungdomsorganisation i Danmark, der giver en donation til komiteen. Den danske Ukraine komité er stiftet for at hjælpe Ukraines forsvar med økonomisk støtte.

Er det ikke et skred, at I blander jer i noget, der normalt er regeringens ansvar: At føre udenrigspolitik?

»Signalet fra regeringen har været meget klart. De har selv sendt våben til det ukrainske militær, så signalet fra regeringen har været, at det er en god ting at gøre, og at det er noget, den danske regering støtter, fordi det er vigtigt, at russerne møder hård modstand og ikke bare får lov at køre kampvognene ind i et land, der ikke tilhører dem,« lyder det fra formanden.

Søren Pind, tidligere Venstre-minister, er en af stifterne af komiteen. Indtil videre har komiteen sendt over 42 millioner kroner til Ukraines forsvar.

Men hvordan ved I, hvor våbnene ender henne?

»Det er heller ingen garanti for, hvor de ender henne, det ved vi ikke hundrede procent. Men det, vi ved, er, at komiteen overfører alle pengene til en konto i Tyskland, som Ukraines regering selv har oprettet og som går direkte til det ukrainske forsvar, og så må de jo disponere midlerne. Vi er i en nødsituation, og det kan godt være, at man ikke har overblik over, hvor alle donationer ender, men sådan er det i en krigssituation. Vi er helt sikre på, at det er den rigtige måde at hjælpe Ukraine på. Det er jo det, de selv beder om. Zelenskyj beder selv om det her, og derfor vil vi gerne levere det,« siger han.