Ulla Tørnæs: Aung San Suu Kyi ønsker ikke volden

Den danske udviklingsminister mener, at overgreb mod rohingya-muslimer i Myanmar er "en form for udrensning."

København. Det var vanskeligt at tale med Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, om de omfattende rapporter om vold og forfølgelse af rohingya-muslimer i landet.

Det fortæller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der netop er hjemvendt til Danmark, efter at have besøgt flygtningelejrene i Cox'z Bazar i Bangladesh og mødtes med Myanmars leder i hovedstaden, Nay Pyi Taw.

- Selvfølgelig ønsker hun ikke, at der begås voldelige overgreb.

- Men da der er uklarhed om, hvem der egentlig har stået i spidsen for de voldelige overgreb, er det selvfølgelig en vanskelig diskussion at have med en statsleder, fordi vi kommer med hvert vores udgangspunkt, siger hun.

Ifølge Ulla Tørnæs vil Suu Kyi ikke sige noget om, hvem der begår overgrebene.

Men Tørnæs understregede over for lederen, at volden skal standses og sikkerheden genoprettes for alle i landet.

Aung San Suu Kyi, der i 1991 blev tildelt Nobels fredspris, har modtaget international kritik for ikke at tage klart afstand fra, hvad embedsmænd i FN har kaldt etnisk udrensning af landets rohingya-muslimer.

Det er i adskillige rapporter fra blandt andet Amnesty International dokumenteret, at militæret i Myanmar myrder og voldtager rohingyaer og sætter ild til deres landsbyer.

Det har sat gang i store flygtningestrømme. Siden august er over 600.000 rohingya-muslimer flygtet til Bangladesh, hvor de samles i flygtningelejrene i Cox's Bazar i den sydøstlige del af landet.

Ministeren besøgte selv en lejr, hvilket overbeviste hende om, at der er sket voldsomme overgreb.

- Jeg besøgte en skole, hvor gulvet i klasselokalerne var fyldt op med mennesker, der bare sad på gulvet med et tomt blik.

- Der er ikke nogen tvivl om, at mange af dem er flygtet fra skræk og rædsel, vold og overgreb. Det lyste langt ud af deres øjne, siger hun.

Ministeren er dog påpasselig med at kategorisere forfølgelsen som etnisk udrensning.

- Jeg er helt overbevist om, at man ikke uden grund krydser grænsen for at opholde sig i en flygtningelejr, hvor der opholder sig 800.000 flygtninge.

- Det ligner, synes jeg, en forfølgelse i retning af en udrensning. Men om det er tilfældet, det er meget vanskeligt at konkludere hundrede procent sikkert.

Ministeren påpeger, at det heller ikke vil kunne siges helt klart i fremtiden, da Myanmars regering har afvist en international undersøgelse.

/ritzau/