Uligheden i Danmark er nu større end i 1970erne

Den økonomiske ulighed i Danmark er i dag større end i 1970erne, viser en ny rapport.

Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskellen mellem rig og fattig i Danmark er nu større, end den var i 1970erne. Det fremgår af en ny rapport om indkomstfordeling, arbejdsløshed og overførselsindkomster, skriver Jyllands-Posten.

Det er Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) og Socialpolitisk Forening, der står bag »Social Årsrapport 2014«, som udkommer tirsdag.

Socialordfører for Socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at den øgede ulighed er et udtryk for, at vi bevæger os i den forkerte retning.

»Dels fordi det betyder, at der er risiko for, at vores samfund knækker over – altså at vi ikke lever i øjenhøjde med hinanden, som vi ellers ynder at gå og fortælle om. Dels fordi samfundet, hvis der er stor ulighed, bliver enormt sårbart over for stød,« siger hun til Jyllands-Posten og henviser til, at lande med stor økonomisk ulighed blandt andet er blevet hårdere ramt af finanskrisen.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil skal der dæmmes op for uligheden ved at sikre de svagestes økonomi og ved at sørge for, at flere får en uddannelse.

Cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos ser ikke den stigende ulighed som noget negativt. Han påpeger, at Danmark i forvejen er et meget lige samfund.

Samtidig vurderer han over for Jyllands-Posten, at uligheden fortsat vil stige på grund af blandt andet skattereformen og reformerne af de sociale forsørgelsesydelser.