Ulandsmillioner samler støv efter færre asylansøgere

En milliard kroner kan formentlig sendes tilbage til verdens fattigste som følge af færre asylansøgere.

Arkivfoto. For ca. en måned siden sænkede regeringen sin prognose for 2017 for antallet af nye asylansøgere fra 10.000 til 5.000. Derfor forventer Finansministeriet at efterregulere udviklingsbistanden senere. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Over en milliard ulandskroner til verdens fattigste kan være på vej tilbage til udviklingsbistanden. Det skriver netavisen Altinget.

I slutningen af marts sænkede man prognosen for antallet af asylansøgere i 2017 fra 10.000 til 5000. Dermed skal der bruges færre penge end afsat.

Det vil ifølge Altingets beregninger formentlig kunne sende minimum en milliard kroner tilbage til verdens fattige i år.

Hos Red Barnet pointerer generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, at det bør gå stærkt med at få sendt penge retur.

Lige nu er de store internationale humanitære budgetter til lande som Mali, Syrien og Sydsudan »grotesk underfinansieret,« siger han til Altinget:

»De midler kan medvirke til at redde børns liv i disse slemt underfinansierede humanitære kriser, hvor børnene kun hænger i med det yderste af neglene.«

»Hvis man allerede nu har overblikket, skal pengene da tilbage med det samme,« siger han.

Samme pointe har seniorforsker fra Diis og ekspert i udviklingsbistand Lars Engberg-Pedersen:

»Hvis pengene holdes i venteposition, bliver pengene brugt mindre effektivt. Det tager tid at finde de rigtige projekter og indsatsområder,« siger han til Altinget.

Regeringen skal først finde en ny model for, hvordan man håndterer de store udsving på asylområdet. Det er man i gang med, skriver udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Altinget:

»Regeringen vil hellere bruge bistanden i udviklingslandene end på flygtningemodtagelse i Danmark.«

»Derfor glæder det mig naturligvis, at regeringens politik virker, og der er kommet færre flygtninge til Danmark, så udgifterne til flygtningemodtagelse dermed er mindre end forventet.«