Ukendt, sympatisk og yderst kompetent eks-minister

Christian Friis Bach er blevet kåret til den mindst kendte minister, men han høster store roser for sin faglighed og personlighed, både i oppositionen, i baglandet og i sin tidligere branche.

Forhenværende udviklingsminister Christian Friis Bach bekræftede sin afgang som minister på et pressemøde torsdag 21. november 2013 i Eigtveds Pakhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det kan godt være, at Christian Friis Bach (R) ikke har slået sit navn fast blandt vælgerne, men når man beder folk omkring den tidligere udviklingsminister om en karakteristik, beskrives han som en yderst sympatisk og kompetent minister, som selv eksperter i NGO-miljøet skal stå tidligt op for at kunne matche.

»Han er meget vidende. Han har en stor akademisk og forskningsmæssig viden og forståelse og har samtidig et praktisk kendskab til konkret udviklingssamarbejde. Det er en kompetent person, man diskuterer med, og så skal man stramme sig an, før det bliver en diskussion, hvor man får vendt tingene på en ordentlig måde,« siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, hvor Christian Friis Bach var formand fra 1997 til 2001.

Den 47-årige politiker har også været international chef i Folkekirkens Nødhjælp og har opbygget meget af sin ekspertise i både internationale og danske NGOer, hvor han huskes for at deltage i alt fra cykeldemonstrationer til velgørende arrangementer på Dronning Louises Bro på Nørrebro.

»Han er kendt som en person, der hele tiden stiller op. Han er meget tilgængelig og kommer, når man beder ham om at komme,« siger Frans Mikael Jansen, der første gang stiftede bekendtskab med Christian Friis Bach for mere end 20 år siden.

Det skete på et møde, hvor Friis Bach sammen med en ven talte om udviklingssamarbejde.

»De kom med nogle kontroversielle synspunkter om, hvor vigtigt og godt frihandel var. Det var absolut ikke god latin på det tidspunkt, og vi havde nogle interessante diskussioner. Men det viste den her passionerede, anderledes tænkende og ideologiske person, som turde tale det hele imod. Og jeg har fulgt ham siden,« siger Frans Mikael Jansen.

I Christian Friis Bachs bagland er der også store roser til politikeren. Den Radikale formand i Nordsjællands storkreds, hvor Friis Bach er valgt, beskriver ham som »et meget pligtopfyldende og loyalt menneske«, der trods sine mange rejser havde overskud til familien.

»Han er et familiemenneske til trods for, at han skal opfylde alle sine politiske pligter,« siger formand Peer Tidemand-Petersson.

»Jeg har ikke selv omgået familien, men jeg hører, at han er har været et fantastisk familiemenneske, og han har jo også et lille fritidslandbrug med heste«.

Peer Tidemand-Petersson anser Christian Friis Bach som det stærkeste radikale kort i regeringen, selv om han i to omgange af vælgerne er blevet kåret til den mindst kendte minister. Men han beskriver også Friis Bach som en minister, der ikke har glemt sit bagland.

»Man har altid kunnet trække på ham, hvis der var noget,« siger Peer Tidemand-Petersson.

Også i oppositionen begræder man, at Christian Friis Bach ikke længere skal være minister. Lars Løkke Rasmussen (V) beskriver ham som den måske mest kompetente person, der har været på den ministerpost.

»Han er en kompetent minister, der varetager sit område med meget stor dygtighed, og der står international respekt om han. Det har jeg selv erfaret,« siger Lars Løkke Rasmussen.

DEBAT: Er det fair, at sagen her koster Christian Friis Bach posten som udviklingsminister? Del dine tanker herunder eller i vores Facebook-tråd.