Ukendt, men central skattechef afhøres i dag

Steffen Normann Hansen har stort set været til stede i alle af skattesagens mest afgørende faser. I dag afhøres han af skattesagskommissionen.

ARKIVFOTO. Audiens hos dronningen. Steffen Normann Hansen står yderst til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er muligt, at navnet ikke lige vækker genklang.

Det er også muligt, at han ikke har trukket lige så store overskrifter som eksempelvis Peter Loft, Peter Arnfeldt eller Erling Andersen.

Men når Steffen Normann Hansen i dag sætter sig i vidneskranken på Fremtidsvej i Gladsaxe, vil skattesagskommissionen sidde over for en af de personer, som har den dybeste indsigt i sagen om, hvorvidt Venstre-toppen forsøgte at misbruge Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtefællen Stephen Kinnocks private skattesag.

Af de tidligere vidneudsagn i kommissionen og ud fra de eksisterende notater fra skattesagen kan man udlede, at Steffen Normann Hansen stort set har været til stede på alle af sagens mest afgørende tidspunkter. Normann Hansen havde titel som produktionsdirektør i Skatteministeriet, da Skat sommeren 2010 behandlede Thorning og Kinnocks skattesag, og fungerede som daværende departementschef Peter Lofts højre hånd.

Normann Hansen har næsten deltaget i alle af skattesagens vigtigste møder. I efteråret 2011 kom det frem, at Peter Loft under sagsbehandlingen af skattesagen året forinden havde deltaget i hele fem møder om sagen med Skat København. Steffen Normann Hansen deltog i de sidste tre møder, den 1. september, 3. september og 13. september 2010. Skattesagskommissionen vil i høj grad interessere sig for sidstnævnte møde, fordi det var her, at departementschef Peter Loft forsøgte at få nogle linjer med i afgørelsen. Cheferne fra Skat København har forklaret, at de opfattede disse linjer som en klar reference til rygterne om Stephen Kinnocks påståede bi- eller homoseksualitet.

Under de tidligere afhøringer er det desuden kommet frem, at der findes forskellige versioner af de efterhånden meget berømte linjer, hvilket har affødt spekulationer om, at måske endda daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) havde forfattet en version. Men ifølge Berlingskes oplysninger vil Normann Hansen afdramatisere dette forhold og forklare, at han på mødet selv forsøgte sig med en anden udgave end Peter Lofts.

Normann Hansen var også til stede i taxaen den 16. september 2010, da udkastet til selve skatteafgørelsen var skrevet, og han og Peter Loft erfarede, at Erling Andersen alligevel ikke havde taget de ekstra linjer med i afgørelsen. Det var Normann Hansen som via telefonen forsøgte at få Erling Andersen til at forklare sig.

Sen eftermiddag samme dag deltog Normann Hansen også i skattesagens måske mest afgørende møde i Skatteministeriet. Det var her, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans rådgiver Peter Arnfeldt stillede detaljerede, skattetekniske spørgsmål til afgørelsen. Ministeren og spindoktoren ville bl.a. vide, om Thornings køb af en lejlighed på Amager i 2000 betød, at hun og Kinnock aldrig havde sluppet dansk skattepligt - altså om Skats frifindelse af parret var forkert - og om man kunne bringe afgørelsen for Skatterådet.

Ifølge Erling Andersens redegørelse til regeringen fra efteråret 2011 var det ligeledes Normann Hansen, som den 20. september 2010 overbragte Andersen den information, at ministeren havde forsøgt at få »Skat Københavns afgørelse omgjort«.

Og Normann Hansen deltog også i det noget opsigtsvækkende møde lang tid senere, den 16. marts 2012, få dage før Peter Loft blev hjemsendt fra Skatteministeriet. Her mødtes topcheferne fra Skat København Lisbeth Rasmussen og Erling Andersen fra 11.30 til 13.00 med Normann Hansen og Peter Loft over en god frokost i Nicolai Eigtveds Gade i Skatteministeriet for angiveligt at diskutere pressehåndteringen, når skattesagskommissionen tog hul på sit arbejde. Ifølge skattecheferne fra Skat Købehavn udtrykte Peter Loft på dette møde, at han havde været under pres fra Troels Lund Poulsen i weekenden efter afgørelsen i september 2010.

Fra den 1. januar i år ændrede Skat struktur til en klar adskillelse mellem skatteregionerne og Skatteministeriets departement - netop for at undgå en ny sag om mistanke om politisk indblanding i en borgers skattesag. Under den nye struktur er Normann Hansen blevet direktør for Skats kundeservice. Han sidder i øvrigt i direktion med Erling Andersen, som nu er direktør for indsatssøjlen.

Berlingske erfarer, at Steffen Normann Hansen i grove træk vil følge den linje som en stribe andre vidner også har lagt i skattesagskommissionen: At det måske var påfaldende, så meget Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt interesserede sig for Thornings skattesag, men at han på intet tidspunkt oplevede, at de direkte forsøge at tvinge en anden afgørelse igennem.