Uglen er fløjet til himmels

Den socialdemokratiske politiker og tidligere formand for Folketinget, Erling Olsen, er død, 84 år.

Erling Olsen startede sin karriere i Folketinget i 1964 og nåede at sidde i tinget i sammenlagt 27 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraten Erling Olsen nåede gennem et langt liv at bestride en så lang række af tunge offentlige embeder, at man skulle tro, han havde brugt et kvart liv på karriereplanlægning. Men det havde uglen Olsen ikke.

Han var bare lynende hurtig i hovedet og overkom det hele uden nogensinde at miste sit legende og vindende væsen undervejs. Han nåede både at blive en højtagtet professor i økonomisk videnskab. Han blev den første rektor på Roskilde Universitetscenter, hvor han kæmpede en stenhård kamp med tidens stedlige yderligtgående venstrefløjsgrupperinger. Men det er formentlig som boligminister og ikke mindst som justitsminister og senere formand for Folketinget, at den brede offentlighed vil huske Erling Olsen.

På sin rejse gennem de mange poster kom han ofte på tværs og ragede uklar med sine omgivelser, men på grund af sit hurtige hoved og finurlige tunge slap han på forunderlig vis altid fra det og blev tilgivet. Man kunne ikke være sur på Erling Olsen.

Mest kendt er nok Mefisto-sagen, hvor han til stor irritation for daværende statsminister Anker Jørgensen (S) i en periode i startfirserne optrådte under synonymet Mefisto i Ekstra Bladets spalter. Her udleverede han afslørende detaljer fra de inderste cirkler, og blev opdaget, men tilgivet. Selv har han efterfølgende sagt, at han efter egen opfattelse burde være blevet fyret.

Fodnoteperioden

Erling Olsen vil utvivlsomt blive husket som en af de senere årtiers markante politiske skikkelser. Han spillede en toneangivende rolle i dansk politik fra 1970erne til 1990erne, hvor det danske velfærdssamfund, som vi kender det, blev formet. Men han markerede sig også på andre felter.

I 80erne var han f.eks. modstander af Socialdemokratiets omdiskuterede rolle under fodnoteperioden. Men rollen som folkekær politiker kom især til Erling Olsen, da han på en lun og underspillet måde forvaltede det efter Tamilsagen politisk og administrativt martrede justitsministerium kort efter Poul Nyrup Rasmussens (S) magtovertagelse i 1993. Og senere ikke mindst i rollen som Folketingets formand fra 1994-98, hvor den særlige Olsen-plan sikrede betydelige ekstra ressourcer til partisekretariaternes mandskabsmæssige muskler.

Billedserie: Et langt liv i politik

Socialdemokraternes nuværende formand Helle Thorning-Schmidt hæfter sig først og fremmest ved Erling Olsens indsats i velfærdssystemets maskinrum.

»Gennem flere årtier var han en af de bærende personer i udviklingen af det moderne Danmark. Både som politiker og som akademiker var han med til at skabe velfærdssamfundet. Han var en af de personer, som bandt det gamle sammen med det moderne.

Hans oplevelser under Anden Verdenskrig prægede hans sikre sans for ret og uret og hans overbevisning om de muligheder, vi har i Danmark,« udtaler Helle Thorning-Schmidt i en skriftlig kommentar.

Hun opholder sig samtidig ved den særlige olsenske humor.

»Erling vil først og fremmest blive husket for sit elskelige lune, store vid og gavmilde humør. Man kunne snildt være uenig med Erling, men man kunne ganske enkelt ikke være sur på ham. Og det var ikke tilfældigt, at da han som justitsminister blev spurgt, om han var høg eller due, svarede, at han var en ugle. Sådan var han. Klog, besindig og fuld af lune,« udtaler Helle Thorning-Schmidt.