Ugandas anti-homolov skaber dansk vrede

Venstre vil indefryse ulandsbistanden til Uganda, hvis landet lader ny lov træde i kraft. Loven gør det muligt at sende homoseksuelle bag tremmer. Amnesty International vil have den danske regering til at fordømme loven.

Venstre vil indefryse dansk ulandsbistand til Uganda, efter det afrikanske land fredag vedtog en lov, der gør det muligt at sende homoseksuelle i fængsel på livstid.

»Den nye lov er et meget stort tilbageskridt for Uganda og bryder med basale menneskerettigheder. Vi mener, at vi derfor skal lægge maksimalt pres på den ugandiske regering for at få den til at omstøde loven ved at indefryse al dansk udviklingsbistand, der går via regeringen i Uganda,« siger udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) og uddyber:

»Støtten til civilsamfundet og herunder ikke mindst organisationer, der forsvarer homoseksuelles rettigheder, skal selvfølgelig fortsætte, men vi skal sende et kraftigt signal ved at stoppe støtten til regeringen. Vi skal ikke være bange for at bruge vores udviklingsbistand politisk«.

Loven betyder, at personer, der for anden gang bliver taget i homoseksuelle handlinger, skal straffes med fængsel på livstid. Forslagsstilleren bag loven, David Bahati, fortæller ifølge nyhedsbureauet AFP, at en bestemmelse om dødsstraf, som oprindelig indgik i lovforslaget, blev taget ud i den endelige version.

Loven blev vedtaget med et stort flertal og hyldet som en sejr over »det onde« i det dybt religiøse land, hvor homofobi er udbredt. Homoseksualitet var i forvejen ulovligt i Uganda, så den nye lov indskærper straffen ved overtrædelse og kriminaliserer desuden offentlig fremme af homoseksualitet.

Amnesty International vil have den danske regering til at fordømme loven. I et brev til udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) skriver organisationens generalsekretær, Lars Normann Jørgensen:

»Det er i forvejen farligt at være homoseksuel i Uganda, og vi frygter, at vedtagelsen af loven vil medføre en reel heksejagt. Vi beder den danske regering om officielt at fordømme loven. Det er vigtigt med officielle udmeldinger, da loven stadig mangler at blive underskrevet af præsidenten«.

Organisationen Sex & Samfund er ligeledes rystet over loven.

»Det er ganske enkelt forfærdeligt. LGBT-personer (homo-, bi-seksuelle og transpersoner, red.) har allerede meget svære vilkår i Uganda, og nu bliver det endnu værre. Der er tale om rendyrket forfølgelse,« siger Bjarke Oxlund, formand for Sex & Samfund.