Uffe: VK opfører sig pinligt

Uffe Ellemann-Jensen retter skarp kritik mod regeringens håndtering af de omdiskuterede EU-regler, der er centrale for danskeres mulighed for at blive familiesammenført.

Foto: Uffe Weng / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på sommerens debat om EU-reglernes betydning for dansk udlændingepolitik retter tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen en meget hård kritik af Fogh-regeringen. Ellemann kalder det »pinligt«, at regeringen er så dårlig til at få gennemført EUs såkaldte opholdsdirektiv, der har spillet en central rolle i debatten om mangelfuld vejledning af danskere, der vil have deres ægtefælle til landet.

»Det er pinligt – og helt ude af trit med mangeårig dansk tradition for at være vanskelige, når reglerne laves, men hurtige til at gennemføre dem,« siger Ellemann-Jensen.

»I de år, jeg sad med, sagde jeg: Måske er vi besværlige, men vi sætter en ære i at være i spidsen, når reglerne skal gennemføres.«

Den manglende evne og vilje til at gennemføre opholdsdirektivet har senest ført til mangelfuld vejledning i Udlændingeservice. Danmark er det tredjedårligste EU-land til at gennemføre direktivet, viser en rapport, EU-Kommissionen offentliggør i morgen.

Står det til Pia Kjærsgaard, bør Fogh ikke lytte til kritikken: »Regeringen skal bare blive ved med at skynde sig meget langsomt,« siger hun og tilføjer, at »Ellemann ikke er kommet sig over, at han aldrig blev statsminister«.

»Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad Uffe Ellemann siger. Det er pinligt, at han bliver ved med at kritisere,« siger DF-formanden.

Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen, skammer sig heller ikke over Danmarks håndtering af EU-reglerne: »Jeg har normalt stor respekt for Uffe, men her tager han altså fejl. Vi er jo imod dele af direktivet og midt i en politisk kamp for at få det ændret.«

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ville i går ikke til telefonen, men skriver, at regeringen går efter at få ændret direktivet for at rulle retstilstanden tilbage til før den skelsættende Metock-dom.