Uffe Ellemann til Støjberg: Man kan ikke gøre forskel på indvandrere

Venstres tidligere formand og udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, forventer, at Inger Støjberg har udtrykt sig »uklart«, når hun siger, at der skal stilles forskellige krav til indvandrere. Han advarer Venstre mod at tilnærme sig Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres tidligere formand og mangeårige udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, blander sig nu i debatten om den danske udlændingepolitik.

Det sker, efter at partiets nuværende politiske ordfører, Inger Støjberg, i går skrev i en kronik i Berlingske, at der skal stilles forskellige krav til indvandrere alt efter om de kommer fra et »kristent USA« eller et »muslimsk Pakistan eller Somalia«.

Der skal sorteres i indvandringen, som hun udtrykte det i TV-Avisen på DR1 mandag aften.

Og det skal der, fortsatte Støjberg, fordi det største integrationsproblem i hendes øjne skyldes ikke-vestlig indvandring fra muslimske lande, hvorpå hun bebudede, at Venstre vil konkretisere den forskelsbehandling, når partiets udlændingeudspil bliver fremlagt i august.

Men selv om Støjberg gentog budskabet mange gange, så håber Uffe Ellemann-Jensen alligevel, at hun er kommet til at udtrykke sig »uklart«. 

»Jeg går ud fra som en given ting, at hun er kommet til at udtrykke sig uklart, for den form for forskel kan man ganske enkelt ikke gøre. Der er ingen tvivl i mit sind om, at man selvfølgelig ikke kan begynde at stille forskellige regler op for folk, og så er den sådan set ikke længere. Punktum,« siger han, og har alligevel lidt mere at sige:

»For det første kan man - allerede ved at stille de samme krav - gøre det vanskeligere for nogen at leve op til kravene end for andre, og dermed har hun allerede opnået det, hun gerne vil. For det andet ser vi f.eks lige nu i det, der hedder den islamiske stat omkring Mosul i Irak, at nogle af verdens ældste kristne kirkesamfund bliver jaget på flugt. Skulle man så også stille særlige krav der, fordi de kommer fra et islamisk område? Altså man løber ind i store problemer både med substans og internationale forpligtelser, hvis man gør det,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

For så vidt angår retorikken omkring indvandringen fra ikke-vestlige lande i Inger Støjbergs omdiskuterede kronik vil han »overlade det til dem, der er aktive i Venstre i dag«, at diskutere det. Men han håber ikke, at kronikken skal ses som et udtryk for, at man tilnærmer sig Dansk Folkeparti, sådan som det er blevet udlagt af flere analytikere.

»For dem (Dansk Folkeparti, red.) vil man aldrig kunne konkurrere med. Hvis man begynder at nærme sig dem, så vil de bare skrue kravene op. Det burde man have lært efterhånden,« som han siger.

Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, gav i går også udtryk for sine betænkeligheder ved udmeldingerne fra Inger Støjberg. Til det svarede hun flere gange, at hun kan garantere, at man vil holde sig inden for rammerne af både Grundloven og internationale konventioner i udlændingeudspillet.

Berlingske arbejder på en kommentar fra Inger Støjberg til udtalelserne fra Uffe Ellemann-Jensen.