Uffe Ellemann advarer Danmark

Uffe Ellemann-Jensen efterlyser en ny kurs efter Fogh-tiden og vil have efterlønnen afskaffet.

Uffe Ellemand-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Manglende reformer, fremmedfrygt og EU-forbehold er ved at køre Danmark af sporet i en verden under dramatisk forandring.

Sådan lyder advarslen fra Uffe Ellemann-Jensen i en ny bog med titlen »Nu gik det lige så godt men så gik verden af lave«.

»Jeg synes, tiden er kommet, hvor jeg skal tage bladet fra munden og gøre opmærksom på, at vi er nødt til på en række områder at indrette os anderledes, hvis vi skal kunne se fremtiden trygt i møde,« forklarer Uffe Ellemann-Jensen i et interview med Berlingske Tidende.

På trods af den økonomiske nedtur mangler der krisebevidsthed i Danmark, mener Uffe Ellemann-Jensen, der klandrer sin efterfølger Anders Fogh Rasmussens (V) regering for at have brugt for mange penge. Han roser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at tage udfordringen op, men Uffe Ellemann-Jensen konkluderer samtidig, at en ansvarlig regering bør melde ud, at efterlønnen helt skal afskaffes.

»Jeg når til den konklusion, at vi slet ikke er ude af krisen endnu. Og vi kommer ikke ud af krisen, før vi har gennemført meget vanskelige reformer af velfærdssystemet,« siger han.

Samtidig har en generaliserende udlændingedebat givet Danmark et ry som fremmedfjendsk, advarer den tidligere udenrigsminister.

»Det kan blive meget kostbart for os i en situation, hvor vi får meget brug for kvalificeret arbejdskraft,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, afviser i hårde vendinger Venstre-mandens advarsel: »Uffe Ellemann-Jensen er mr. Selvretfærdig og mr. Overklog og mr. Bagklog. Jeg kan endnu engang prise mig lykkelig over, at Uffe Ellemann-Jensen ikke blev statsminister i 1998«.