Uffe Elbæk: Vi kan blive afgørende for valgets udfald

En ny Gallup-måling giver Alternativet 1,6 procent af stemmerne, og selv om det ikke er nok til at få adgang til Folketinget, tæller partiet alligevel med i rød bloks samlede tilslutning.

Uffe Elbæk, Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Alternativet kan blive jokeren i den forestående folketingsvalgkamp. Partiet står ifølge den seneste Gallup-måling til 1,6 procent, og selv om det ikke er helt nok til at klare spærregrænsen på 2 procent, indgår partiet alligevel som en del af stemmerne bag tilslutningen til rød blok.

Det er en rolle, som leder af Alternativet Uffe Elbæk (Å) er sig helt bevidst.

»Det kommer ikke bag på mig. Det er et billede, der har tegnet sig i de fleste målinger, der har været i forhold til Alternativet indtil nu, at vi ligger lige under eller lige over spærregrænsen. Derfor kan vi jo komme til at blive helt afgørende for, hvordan valget kommer til at forme sig. På den måde er det fantastisk spændende at være der,« siger Uffe Elbæk.

Når Alternativet ikke op på 2 procent ved folketingsvalget, vil tusindvis af stemmer gå tabt for rød blok. Det giver dog ikke Uffe Elbæk nervøse trækninger.

»Det er langsigtet projekt, vi har sat i gang. Vi går benhårdt efter at komme ind på Christiansborg, men hvis det ikke sker af den ene eller anden grund, så kigger vi efter kommunalvalget om et par år,« siger han.

Socialdemokraterne har i den seneste Gallup-måling medvind og står til 24,2 procent af stemmerne. Ifølge Uffe Elbæk skyldes det, at partiet har succes med en række kampagner, blandt andet om at flygtninge skal arbejde.

»Man skal ikke have en ph.d. i politisk analyse for at se, hvad Socialdemokraterne gør lige nu. De forsøger at få nogle af de tidligere vælgere tilbage, der nu stemmer Dansk Folkeparti. Og det ser ud til at lykkes. Så jeg vil da sige: Tillykke med den succes. Men jeg tror bare på længere sigt, det er problematisk. Jeg bryder mig ikke om den retorik, vi ser lige nu, og synes ikke, det er den måde, man skal løse de sociale udfordringer, man står overfor, ved at italesætte virkeligheden, sådan som Socialdemokraterne gør lige nu,« siger Uffe Elbæk.